Utorak, 28.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Zbog loše hidrologije i remonta TE “Gacko” ERS uvozi struju vrijednu pet miliona KM

  Podijeli:

  “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ je zbog loše hidrologije i kapitalnog remonta Termoelektrane “Gacko” počela sa uvozom električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Brčko distriktu i Nezavisnom operateru sistema, rečeno je Srni u ERS-u.

  ERS (FOTO: Moja Hercegovina)

  U ovom preduzeću ističu da je smanjenja i proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ koja je uzrokovana ispadanjem sa mreže Hidroelektrane “Dubrovnik”.

  Prema procjenama stručnih službi ERS-a, ovo preduzeće je planiralo kupovinu električne energije u vrijednosti od oko pet miliona maraka.

  “Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cijene kretanja električne energije na slobodnom tržištu koje trenutno iznose između 40 i 45 evra po megavat času”, navode u ERS-u.

  U ERS-u kažu da će, ukoliko hidrologija u slivovima rijeka Drina i Vrbas u narednom periodu bude bolja, kupovina električne energije biti znatno manja u odnosu na planiranu.

  “Sistem ERS-a je već početkom januara osjetio nedostatak električne energije na domaćem tržištu, kada je, u havariji u HE ‘Dubrovnik’ stradao agregat koji isporučuje struju elektroenergetskom sistemu Srpske. Gubici su djelimično ublaženi potpisivanjem ugovora između ERS-a, HET-a i Hrvatske elektroprivrede Herceg Bosna o jednakoj raspodjeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani ‘Čapljina’“, pojasnili su u ERS-u.

  Posljedice suše i havarije na HE „Dubrovnik“, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta TE “Gacko”, prema procjenama, odraziće se na poslovanje ERS-a, koji će u tekućoj godini imati manje sopstvene prihode za oko 25 miliona KM.

  “Kako bi se ublažle negativne finansijske posljedice, ERS je svim zavisnim preduzećima uputio preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati, na nivou zavisnih preduzeća, trebalo bi da budu poznati sredinom godine kada će biti izvršena analiza svih segmenata poslovanja”, kazali su u ERS-u.

  Remont u TE “Gacko” trajaće 90 dana, dok se početak proizvodnje u HE “Dubrovnik” očekuje tek u avgustu ili septembru.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI