Početna  /  Zbog loše hidrologije i remonta TE “Gacko” ERS uvozi struju vrijednu pet miliona KM
Hercegovina

Zbog loše hidrologije i remonta TE “Gacko” ERS uvozi struju vrijednu pet miliona KM

“Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ je zbog loše hidrologije i kapitalnog remonta Termoelektrane “Gacko” počela sa uvozom električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Brčko distriktu i Nezavisnom operateru sistema, rečeno je Srni u ERS-u.

ERS (FOTO: Moja Hercegovina)

U ovom preduzeću ističu da je smanjenja i proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ koja je uzrokovana ispadanjem sa mreže Hidroelektrane “Dubrovnik”.

Prema procjenama stručnih službi ERS-a, ovo preduzeće je planiralo kupovinu električne energije u vrijednosti od oko pet miliona maraka.

“Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cijene kretanja električne energije na slobodnom tržištu koje trenutno iznose između 40 i 45 evra po megavat času”, navode u ERS-u.

U ERS-u kažu da će, ukoliko hidrologija u slivovima rijeka Drina i Vrbas u narednom periodu bude bolja, kupovina električne energije biti znatno manja u odnosu na planiranu.

“Sistem ERS-a je već početkom januara osjetio nedostatak električne energije na domaćem tržištu, kada je, u havariji u HE ‘Dubrovnik’ stradao agregat koji isporučuje struju elektroenergetskom sistemu Srpske. Gubici su djelimično ublaženi potpisivanjem ugovora između ERS-a, HET-a i Hrvatske elektroprivrede Herceg Bosna o jednakoj raspodjeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani ‘Čapljina’“, pojasnili su u ERS-u.

Posljedice suše i havarije na HE „Dubrovnik“, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta TE “Gacko”, prema procjenama, odraziće se na poslovanje ERS-a, koji će u tekućoj godini imati manje sopstvene prihode za oko 25 miliona KM.

“Kako bi se ublažle negativne finansijske posljedice, ERS je svim zavisnim preduzećima uputio preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati, na nivou zavisnih preduzeća, trebalo bi da budu poznati sredinom godine kada će biti izvršena analiza svih segmenata poslovanja”, kazali su u ERS-u.

Remont u TE “Gacko” trajaće 90 dana, dok se početak proizvodnje u HE “Dubrovnik” očekuje tek u avgustu ili septembru.

Oznake
17 Shares
17 Shares
Copy link