Početna  /  Zapanjujuće otkriće:U Kini nestalo 30-60 miliona djevojčica
Svijet Vijesti

Zapanjujuće otkriće:U Kini nestalo 30-60 miliona djevojčica

Naučnici smatraju da je u Kini nestalo između 30 i 60 miliona devojčica, navodno pobačenih ili ubijenih po rođenju, zbog politike “jedna porodica – jedno dijete“.

kina

U prilog tome su išli i narodni običaji da je muško dijete “traženije“ od ženskog, koga se porodica navodno lako i okrutno odriče.

Ipak, istraživači iz SAD i Kine misle da su pronašli i većinu “pobačene“ djece, postavljajući tezu da mnoge porodice rođenje djevojčica nisu ni prijavile.

Džon Kenedi sa Univerziteta u Kanzasu kaže da se smatra da nedostaje 30 miliona djevojčica u populaciji.

“To je veličina Kalifornije, a one su samo nestale. Većina koristi demografsko objašnjenje da kaže da su abortus i ubistvo djece razlozi što se ona ne pojavljuju u popisima stanovništva. Mi smatramo da postoji političko objašnjenje“, rekao je Kenedi i dodao da je u samo jednoj generaciji otkriven “višak“ od četiri miliona ljudi.

Istraživači su do ovakvih otkrića došli posle razgovora sa lokalcima u provinciji Šansji, a jednan od njih je imao dijve djevojčice i sina, dok se prema mlađoj odnosio kao prema nepostojećoj. Tu je postojao i princip da ako je prvo dijete žensko, onda porodica može da ima i drugo dijete.

0 Shares
0 Shares
Copy link