Za zlostavljanje dvoje djece pedofilu dvije godine zatvora

BANjALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Dragana Anđelkovića (50) iz Istočnog Sarajeva na dvije godine zatvora, zbog seksualnog zlostavljanja dvoje dece, uzrasta od 10 i 12 godina.

zlostavljanje_djeca

Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda RS, kaže da je presuda izrečena nakon što je sudsko vijeće odbilo žalbu odbrane i u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

– U prvostepenom postupku Dragan Anđelković je oglašen krivim za krivično djelo polnog nasilja nad djetetom i izrečena mu je kazna od dvije godine zatvora. Na tu presudu odbrana je uložila žalbu, koja je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda je u potpunosti potvrđena – rekla je Despotovićeva.

U presudi se navodi da se zlostavljanje dogodilo 2011. godine, u vrijeme kad su žrtve imale 10, odnosno 12 godina. Međutim, detalji presude nisu poznati, jer je zbog zaštite žrtava suđenje bilo zatvoreno za javnost.

Zanimljivo je da je Anđelković u istom predmetu i ranije bio osuđen na dvije godine zatvora, ali je Vrhovni sud RS tada prihvatio žalbu odbrane i postupak vratio na novo suđenje. U ponovljenom postupku ponovo je oglašen krivim i izrečena mu je indentična kazna.

U žalbenom postupku Anđelkovićeva odbrana je posebno isticala rezultat poligrafskog testiranja, koji je optuženi “prošao”, kao i nalaz psihijatrijskog vheštačenja u kojem je navedeno da on nije osoba sklona pedofiliji i nastranom ponašanju.

Autor