Za spas “Vodovoda”: Bilećani od februara plaćaju skuplju cijenu vode

BILEĆA – Umjesto dosadašnjih 84 feninga po kubiku vode, Bilećani će od prvog februara vodu plaćati jednu marku. Iako su svjesni da je ovo nepopularna mjera, iz uprave preduzeća kažu da je povećanje cijene vode bilo jedino rješenje kako bi se obezbijedila sredstva za višemilionski reprogramirani dug za struju, koji godinama opterećuje bilećki “Vodovod”.

Od februara Bilećanima voda skuplja za 20 feninga (Foto: Ilustracija)

Prema riječima v.d direktora bilećkog “Vodovoda” Dalibora Koprivice, zbog veoma složenog sistema prepumpavanja vode računi za električnu energiju koju “Vodovod” plaća su veoma visoki.

Budući da je sa Elektro-Hercegovinom nedavno potpisan reprogram duga, “Vodovod” se obavezao da će plaćati mjesečnu ratu u iznosu od 16.500 maraka koju iz sopstvenih sredstava ne mogu da servisiraju. Kako je rekao, to je glavni razlog zbog koga je odlučeno da se Bilećanima poveća cijena vode.

 “Vodovod je potpisao sa Elektro-Hercegovinom reprogram od 2.900.000 na 15 godina gdje rata iznosi 16.500 maraka. Mi iz svojih sredstava nismo mogli to da servisiramo jer već plaćamo oko 30.000 maraka tekući račun za struju što je otprilike 50% našeg ukupnog prihoda. Prema odluci o osnivanju preduzeća, Opština se obavezuje da će razliku između ekonomske i socijalne cijene vode da nadoknadi. Međutim, zbog veoma loše finansijske situacije u kojoj je Opština, za to nije bilo nikakve šanse. Problem je dalje otišao do toga da je jednostavno  jedino rješenje bilo povećanje cijene vode. Podignuta je ta cijena vode za 20 odsto za domaćinstva, a za pravna lica i ustanove negdje oko osam odsto – tako da će nam povećanje cijene vode dati mogućnost da firma preživi u smislu da plaća većinski dio reprograma”, objasnio je Koprivica za naš magazin.

Dalibor Koprivica (Foto: Moja Hercegovina)

On je dodao da će dio sredstava koja će dobiti povećanjem cijene vode, “Vodovod” uložiti u rekonstrukciju dijela pumpnih postrojenja i “kritičnog rovitog” dijela mreže.  U tome će im pomoći i Hidroelektrane naTrebišnjici (HET) koje su se potpisanim protokolom o reprogramu obavezale da će u 2019. godini uložiti oko dva miliona maraka za rekonstrukciju pumpnih postrojenja.

“Cilj nam je da investiramo u rekonstrukciju tog rovitog dijela mreže gdje su ogromni gubici i samim tim ponovo bi smanjili  troškove električne energije odnosno prekomjernog ispumpavanja vode”, rekao je Koprivica.

Direktor bilećkog “Vodovoda”zaključuje da će novi sistem vodosnabdijevanja biti veoma koristan za stanovništvo Bileće, jer osim ekonomskog aspekta uštede električne energije, koji će donijeti “Vodovodu”- biće povećan i kvalitet vode.

Milena Koprivica

Autor