Početna  /  Vučić: Tokom ovog mandata više puteva nego za vrijeme Tita
Srbija Vijesti

Vučić: Tokom ovog mandata više puteva nego za vrijeme Tita

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na samitu lidera Kine i Centralne i Istočne Evrope u Rigi potpisano više važnih ugovora o izgradnji putne i željezničke infrastrukture u Srbiji.

Foto: Tanjug / Rade Prelić
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Vučić je za RTS rekao da će za “mandata ove vlade biti napravljeno više puteva nego u vrijeme Josipa Broza Tita za 35 godina”.

“Naše prijatelje iz Kine zamolit ćemo da krenu odmah u radove, jer za jedan dio imamo odobrene kredite, za druge je potrebna procedura od šest, sedam mjeseci”,rekao je Vučić.

On je rekao je Srbija jedina zemlja koja je u Rigi na samitu potpisala sporazum koji se tiče potpune vizne liberizacije sa Kinom i tako postala prva u Evropi koja će stanovnicima Kine ukinuti vize.

Prema njegovim riječima ukidanje viza za građane dvije zemlje doprinijet će povećanju broja biznismena i turista koji iz Kine dolaze u Srbiju.

“To je samo Srbija uradila od svih 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Neke druge zemlje uvele su bezvizni režim samo za diplomatske i službene pasoše. Mi smo uveli za sve građane Kine”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je naveo i da je kineski premijer Li Kećijang u tri navrata na samitu govorio o ugovorima sa Srbijom.

“Potpisali smo ugovor vrijedan 319,9 miliona evra za prugu Beograda do Stare Pazove što će ubrzati put do Novog Sada, i kasnije do Budimpešte. Uskoro ćemo ići najmodernijom prugom, već imamo najmodernije vozove”, rekao je srpski premijer.

0 Shares
0 Shares
Copy link