Početna  /  Vučić reagovao na američke sankcije Dodiku: Zabrinut sam!
Izdvajamo Republika Srpska Srbija

Vučić reagovao na američke sankcije Dodiku: Zabrinut sam!

Foto: Siniša Pašalić/RAS
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma zabrinut zbog američkih sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i nekim licima u Republici Srpskoj, kao i banjalučkoj ATV, te najavio za početak sljedeće sedmice razgovor sa Dodikom i predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović.

Zabrinut sam zbog načina, a još sam zabrinutiji zbog obrazloženja – rekao je Vučić.

On je rekao da će najvjerovatnije u ponedjeljak ili utorak, 10. ili 11. januar, razgovarati sa Dodikom i Cvijanovićevom.

– Riječ je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu i hitru reakciju, posebno ne brzopletu. I ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku, nego i za Srbiju – rekao je Vučić novinarima u zgradi Predsjedništva Srbije.

On je dodao da Srbija svakako nije ni srećna niti misli da je rješenje u sankcijama.

– Nema nikave sumnje da se Srbija ni u jednoj jedinoj tački ne samo neće saglasiti, nego ni na koji način sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda niti predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj – naglasio je Vučić.

Kada je riječ o pritiscima na medije i gašenje medijskih sloboda, te stavljanje pod sankcije jednog medija, Vučić je rekao da je to užasna odluka.

– A imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa kriminalom i korupcijom na koja nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor, ali ćemo to ostaviti za vreme neposredno posle Božića – rekao je Vučić.

On je rekao da to pravi dodatne probleme za Srbiju, koja mora da čuva racionalne, pristojne i korektne odnose sa Amerikancima, a sa druge strane ne pada mu napamet da se vraća vrijeme u kojem su podizane barikade i blokade prema političkim predstavnicima srpskog naroda na Drini.

Vučić je rekao da je sasvim siguran da ni Srbija niti Vlada Srbije nikada i ni na koji način neće donositi i preduzimati mjere protiv legitimnih i legalnih predstavnika srpskog naroda.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD uvela je juče sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, te koruptivnih aktivnosti.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap