Početna  /  Vučić: Podržavamo samo ono što se u BiH dogovore tri naroda
Izdvajamo Srbija

Vučić: Podržavamo samo ono što se u BiH dogovore tri naroda

Nakon nekoliko dana ćutanja o komplikovanoj situaciji u BiH, izazvanoj sve češćim javnim istupima Milorada Dodika u kojima on najavljuje vraćanje nadležnosti na Republiku Srpsku i ukidanje zajedničkih institucija, danas se oglasio i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Zanimljivo da je Vučić komentarisao stanje u RS/BiH svega nekoliko časova nakon što ga je Nebojša Vukanović zamolio u otvorenom pismu da se izjasni povodom cijele situacije i da ”kao nesporni autiritet Milora Dodika, pokuša da ga urazumi”. Vučić je danas izjavio da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum i sve što je u skladu sa njim, a da sve što je suprotno od njega neće podržati.

“Sve što se dogovore tri konstitutivna naroda podržaćemo, sve suprotno tome nećemo. Za nas je najvažnije da čuvamo mir i stabilnost jer bez toga nema investitora. Poštujemo integritet BiH, onako kako poštujuemo integritet Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Vučić, a na pitanje novinara o sve većim tenzijama u susjednoj BiH, piše Tanjug.

Najveća kriza nakon rata

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen brutalni četverogodišnji rat u toj zemlji. Dodik je najavio da će bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, u kojem njegov SNSD ima vlast, povući iz nekih državnih tijela, uključujući Oružane snage BiH, Sigurnosno-obavještajnu agenciju, Agenciju za istrage i zaštitu i druge agencije, da te će ta tijela formirati na nivou entiteta.

Kao razlog za takve korake Dodik je iskoristio odluku bivšeg Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina u BiH i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Dodik je Inckov potez nazvao pokušajem gušenja slobode misli i izražavanja srpskom narodu, te najavio više autonomije za taj bosanskohercegovački entitet.

Opozicija protiv Dodika

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jedan od opozicionih lidera, zatražio je jutros u otvorenom pismu od predsjednika Srbije da “na vrijeme urazumi Milorada Dodika”.

Vukanović je rekao da se situacija u Republici Srpskoj ubrzano komplikuje, postaje veoma zabrinjavajuća i alarmantna, “kao posljedica loših poteza i destruktivne politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a”.

Opozicija u Republici Srpskoj Dodika optužuje za korupciju, dok njegove posljednje poteze vidi kao pokušaj skretanja pažnje sa teškog ekonomskog stanja i loše borbe protiv pandemije korona virusa u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap