Početna  /  Vlast ne odustaje od sramnog zakona, kojim će otvoriti lov na slobodne medije: Opozicija poziva na proteste zbog kriminalizacije klevete
Izdvajamo Teme i komentari

Vlast ne odustaje od sramnog zakona, kojim će otvoriti lov na slobodne medije: Opozicija poziva na proteste zbog kriminalizacije klevete

Foto: Siniša Pašalić
Uprkos protivljenju novinarske zajednice i javnosti u Republici Srpskoj, vlast nije odustala od predloženih izmjena Krivičnog zakonika RS kojima se kriminalizuje kleveta.

Već sljedeće sedmice na dnevnom redu parlamenta Srpske naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u koji je uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti, u koje spadaju i kleveta, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Brojni novinari, pravnici, borci za ljudska prava, nevladine i međunarodne organizacije proteklih mjeseci su upozoravali da će, ako vlast ostane pri stavu da se predložene izmjene uvrste u KZ RS, otvoriti „lov“ na slobodne medije i uvesti cenzura u javni prostor Srpske.

Ulica jača od saopštenja

Vlast je, na žalost, ostala gluva na ta upozorenja, a predsjednik parlamenta Srpske, Nenad Stevandić, pohvalio se kako su ovim Prijedlogom zakona predviđene daleko manje novčane kazne za klevetu u odnosu na Nacrt zakona.

Vlast ostaje pri stavu kako se ovdje ne radi o lovu na slobodne medije, novinare i građanske slobode već da se ovim zakonom „želi stati u kraj lažnim vijestima i klevetama“.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, pozvala je opoziciju u Srpskoj da se ujedini i izvede građane na proteste kako bi vlast odustala od ovog sramnog zakona.

Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

– Režim u Srpskoj nije odustao od namjere da kroz Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama KZ RS postavi okvire u kojima će se legalizovati krivični progon neistomišljenika kroz kriminalizaciju javne riječi – rekla je Trivićeva.

Udar na sve građane

Dodaje da nije dovoljno po ovom pitanju samo alarmirati javnost saopštenjima i izjavama, već opozicija mora da pokaže odlučnost i da se na sve demokratske načine, kako kroz djelovanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tako i na ulici, kroz proteste, snažno usprotivi donošenju ovog zakona.

– Rekla sam već, i ponoviću, ovo nije udar samo na novinare, medije, analitičare i opoziciju, ovo je udar na cijelu javnost koja drugačije misli i djeluje u odnosu na korumpirani režim. Bez obzira na sve, nastaviću da javno govorim o svemu onome što oni žele da sakriju, bez obzira na pritiske i drakonske kazne, jer to je naša obaveza – rekla je Trivićeva.

Istog stava je i šef Kluba poslanika PDP u NSRS, Igor Crnadak, koji kaže da ovo treba biti “zajednička akcija svih iz opozicije, a ne samo poslanika”.

Igor Cradak (Foto: Siniša Pašalić/RAS)

– Ovo treba biti zajednička akcija svih opozicionih stranaka sa narodom, jer svi koji žele da žive u slobodnoj Srpskoj moraju se ovome suprotstaviti. Ako to znači izlazak svih nas na ulice radi zaustavljanja ovog sramnog zakona, onda treba to raditi – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Zadnja tačka odbrane

Kao šef Kluba poslanika i kao jedan od funkcionera opozicije, Crnadak tvrdi da je potpuno spreman da bude dio političkog vodstva takvog protesta.

Uvjeren je da bi se veliki broj građana na to odazvao jer je, ističe on, ovo zadnja tačka odbrane slobode govora i uopšte slobode različitog mišljenja u Srpskoj.

Crnadak ističe da nema vremena za čekanje jer se ovaj prijedlog zakona može usvojiti već u naredni četvrtak.

– Potrebno je da svi koji slobodno razmišljaju i žele da žive u slobodnoj Republici u kojoj će institucije imati moć, a ne pojedinci, sad je vrijeme da reagujemo – poručuje Crnadak.

Gluvi na zahtjeve javnosti

Izvršna direktorka “Transparensi internešnela” Ivana Korajlić ističe da se iz Prijedloga zakona koji je upućen u NSRS može vidjeti da nisu usvojeni čak ni zahtjevi javnosti koja je učestvovala u javnoj raspravi i koja je upozoravala na štetnost izmjena KZ RS.

Većina zahtjeva je, ističe ona, išla u pravcu da se potpuno povuku ove predložene izmjene koje se odnose na krivična djela protiv ugleda i časti.

– Urađeno je ono što se pretpostavljalo od početka da će se desiti. Dakle, samo su smanjene kazne, a sve drugo je ostalo isto. Nisu čak ugrađene ni odredbe koje se tiču javnog interesa. Dakle, bez obzira na formulacije krivičnih djela moralo se osigurati negde da ukoliko je objavljivanje informacija u javnom interesu da to ne daje posebnu mogućnost krivičnog gonjenja – ističe Korajlićeva.

Ivana Korajlić

Ona kaže da to što su smanjene sankcije neće ništa olakšati, ni status, ni prava građana, jer se i dalje podrazumijeva krivično gonjenje.

Korajlićeva ističe da krivični proces za svaku osobu koja je krivično gonjenja podrazumijeva brojne druge posljedice koje su mnogo veće u odnosu na novčane sankcije.

Ona upozorava da su ostale odredbe koje se tiču iznošenja ličnih i porodičnih prilika, kao i neovlaštenog snimanja i fotografisanja, a da nije opet ispoštovan javni interes. Zadržana je i formulacija da se istinitost ili neistinitost onog što se iznosi ili pronosi iz ličnog ili porodičnog života nekog lica ne dokazuje.

– Stavljena je formulacija nekakvog opravdanog interesa, a ne javnog interesa. Taj opravdani interes apsolutno ne znači ništa. Ne stoji uopšte ni čiji interes, ni na koji način je on opravdan, tako da s te strane opet nije osigurano da iznošenje tih stvari, ako je to od javnog interesa, bude otklonjen krivični progon – ističe Korajlićeva.

Navodi da jedino što je uklonjeno jeste krivično djelo koje je vezano za uvredu. Međutim, kako pojašnjava ona, sve ostale odredbe i dalje omogućavaju krivični progon svakoga ko iznese određene informacije vezano za bilo koju osobu u Srpskoj, ukoliko se ona nađe pod “osjećajem” da može trpiti nekakvu štetu, koja ne mora biti ni dokazana!

Borba za osnovna ljudska prava

Lider pokreta “Za pravdu i red” Nebojša Vukanović podržava pozive na proteste, dodajući kako se vlast boji jedino naroda na ulici. On smatra da proteste trebaju da organizuju mediji i građani jer, kako ističe, ovdje nije riječ o borbi vlasti i opozicije, već je riječ o borbi za osnovna ljudska prava.

– Protesti bi trebali da se organizuju najkasnije do ponedeljka kako bi se skrenula pažnja javnosti šta režim namjerava da usvoji već za deset dana – upozorava Vukanović.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap