Početna  /  Vladika Grigorije služio parastos žrtvama “Oluje”: I Hercegovina je bila meta progona
Hercegovina Trebinje

Vladika Grigorije služio parastos žrtvama “Oluje”: I Hercegovina je bila meta progona

TREBINjE – Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju parastos nevino stradalim žrtvama egzodusa srpskog naroda iz nekadašnje Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj.

prebilovci_parastos

Podsjećajući na godišnjicu vojno-policijske akcije, u kojoj je protjerano više od 220.000 Srba, vladika je istakao da je jako važno da se prisjećamo hrabrosti i žrtve svih onih koji su dali svoje živote da bi novim pokoljenjima obezbijedili život u miru.

“To su naši oficiri i vojnici postradali u ratu, ranjenici i borci koji su hrabro branili ognjiste.  Ne želim da govorim teške riječi, ali želim ponekad da upotrijebim neku sliku – ko bi mogao povjerovati 1989. ili 1990. da će se danas u Kninu takvi pjevači pjevati takve pjesme. Trebaju naši Trebinjci da razmisle i da ne zaborave da je malo falilo da, ne daj Bože takvi pjevači i takve pjesme pjevaju u Trebinju. To se nije dogodilo samo zbog hrabrosti i mudrosti onih koji su nas tada branili. Zato je važno da prema njima imamo ogromnu zahvalnost i poštovanje”, rekao je vladika Grigorije.

U obraćanju vjernicima vladika je kazao kako je današnji dan prilika da se podsjeti da je svima neophodna hrabrost za življenje, te naglasio da je srpski narod kroz istoriju mnogo puta bio prognan.

“Naš narod nije doživio samo jedan progon, nego ove godine se sjećamo i onoga pogrona 1941. godine. Možemo se sjetiti i onoga od 1914. i prije toga, ali ono čega treba da se sjećamo da i naši ljudi, žene, majke i naša djeca, naši preci, imali smo jedno opredjeljanje a to je opredjeljenje za život. Kada pogledamo to iz perspektive onoga sto se dogodilo u Dalmaciji i Kninu možemo da razmišljamo o Hercegovini. Jer kao što su Knin i Dalmacija bili geografski na jugu, tako smo i mi na jugu, pa nije teško zaključiti kako smo i mi bili meta da budemo prognani sa svoje zemlje i naravno u nekoj mjeri se to ostvarilo. Prognani smo iz doline Neretve iz velikog djela trebinjske opštine, iz Konjica i tako dalje. Ali iako smo progani mi ne odustajemo od toga da znamo da je to nša zemlja i otadžbina, naši grobovi, hramovi i imanja”, naglasio je vladika Grigorije.

vladika_trebinje_parastos

Tačno u podne, u znak sjećanja na žrtve i progon srpskog stanovništva sa područja Krajine, oglasila su se zvona sa trebinjskog sabornog hrama.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link