Petak, 17.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Visoki funkcioner SAD u Makedoniji, pala prva hapšenja

  Podijeli:

  SKOPLJE – Makedonska policija uhapsila je pet od ukupno 15 osoba koje su označene kao organizatori nasilja u parlamentu, u kojem je povrijeđeno stotinak osoba, a zemlja dovedena na ivicu vanrednog stanja.

  U Skoplje, na susrete sa liderima, stigao je američki izaslanik Hojt Brajan Ji. SDSM najavljuje skoro formiranje vlade. VMRO-DPME optužuje rivale za izazivanje građanskog rata.

  Imena najmanje 15 osoba, među kojima su i organizatori protesta “Za zajedničku Makedoniju”, nalaze se na spisku za privođenje koje je skopsko tužilaštvo tokom noći predalo policiji.

  Tokom dana, policija je, prema nezvaničnim informacijama, uhapsila pet od ukupno 15 osoba koje se smatraju odgovornim za nasilje u Sobranju, uključujući i načelnika Uprave za bezbjednost i kontraobavještajni rad.

  Skopski mediji su, prethodno, objavili da se među “licima sa potjernica” nalaze organizatori protesta “Zajedno za Makedoniju”, koji već dva mjeseca demonstriraju na ulicama makedonskih gradova.

  Potjernica je sastavljena pošto je policija pregledala snimke nasilja iz holova Sobranja, uključujući batinanje lidera SDSM-a Zorana Zaeva, te napade na njegovu zamjenicu Radmilu Šećerinsku i šefa Alijanse za Albance Zijadina Selu.

  Najave hapšenja nisu pretjerano podigle strasti u polupraznom Skoplju, ali su dvije najznačajnije političke stranke nastavile rat saopštenjima o iščekivanju susreta sa zvaničnikom Stejt departmenta Brajanom Hojtom Jijem.

  “Nema mjesta politici podjela, tenzija i destabilizacije”, naveo je SDSM, najavljujući da će, pošto je na mjesto predsjednika Sobranja izabran Talat Džaferi, uskoro biti formirana i nova vlada.

  Dominacija socijal-demokrata na političkoj sceni ovog trenutka ne znači, međutim, da će se VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog lako povući sa vlasti, pošto je ta partija optužila rivale da su u pokušaju da sprovedu “Tiransku platformu” umalo izazvaali građanski rat.

  Osim zvaničnika SDSM-a, na spisku partije Nikole Gruevskog nalaze se i “novinari i eksperti koji su zajednički organiizovali preformans – izbor predsjednika Sobranja”.

  Za ključni događaj dana, Makedonci su proglasili dolazak Brajana Hojta Jija, koji u rasporedu za nedjelju i ponedjeljak ima susrete sa predsjednikom Đorđem Ivanovim, novoizabranim predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vodećih političkih stranaka.

  Predsjednik Ivanov, prethodnih nedjelja, izbjegavao je susrete sa međunarodnim predstavnicima, koji su u Skoplje dolazili pokušavajući da ga ubjede da promijeni odluku i mandat za sastav nove vlade dodjeli Zoranu Zaevu, koji je prikupio potpise 65 od 120 poslanika u Sobranju.

  Ivanov je negativan stav prema novoj koaliciji objašnjavao “odbranom ustava”, naglašavajući da je zajednički dokument albanskih stranaka, koji VMRO-DPMNE naziva “Tiranskom platformom”, u stvari “dokument strane zemlje donesen pod vođstvom stranog lidera”.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI