Početna  /  Viktor Orban potvrdio: Mađarska daje 100 miliona eura pomoći Republici Srpskoj
Izdvajamo Republika Srpska

Viktor Orban potvrdio: Mađarska daje 100 miliona eura pomoći Republici Srpskoj

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je u utorak novinarima BIRN-a u Budimpešti da će ova država dati 100 miliona eura pomoći Republici Srpskoj.

“Mađarska daje finansijsku pomoć bosanskim Srbima i protivi se sankcijama njihovom čelniku Miloradu Dodiku”, rekao je premijer Viktor Orban odgovarajući na pitanje BIRN-a, na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

Odgovarajući na BIRN-ovo pitanje, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 milijuna eura finansijske pomoći Republici Srpskoj u sklopu mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji.

Orban je ranije saopštio da će se Mađarska usprotiviti sankcijama koje pojedine članice EU žele nametnuti čelnicima Republike Srpske.

Na istoj konferenciji za novinare Orban je kazao da je “izazov sa Bosnom kako integrisati zemlju sa 2 miliona muslimana”, što je potvrdio i njegov portparol Zoltan Kovač.

U utorak ujutro, Istraga.ba je objavila i bilješke šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera u kojoj je navedeno da je Milorad Dodik, krajem novembra, sa mađarskim diplomatom Oliverom Varhelijem, inače evropskim komesarom za proširenje, dogovorio datum održavanja Posebne sjednice NSRS i dinamiku provođenja zaključaka o prenosu nadležnosti.

“Na Posebnoj sjednici NSRS planiranoj za 10. decembar, Komesar (Oliver Varhelij) je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od 6 mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici RS-a će odgovarati za sve suprotne radnje”, naveo je Sattler u svom izvještaju koji je objavila Istraga.ba.

Portparol Evropske komisije Peter Stano u izjavi za Oslobođenje nije negirao vjerodostojnost dokumenta koji smo objavili.

“Nikada ne komentarišemo medijske izvještaje o navodnim internim dokumentima EU. Generalno, mogu samo da konstatujem da je izvještavanje ambasada/delegacija o unutrašnjim dešavanjima u zemlji domaćinu, sastancima ili posjetama prirodan i sastavni dio svakodnevnog diplomatskog posla i redovno se obavlja”, izjavio je za Oslobođenje Peter Stano, govoreći o Satlerovom izvještaju.

Izvor: Istraga

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap