Početna  /  Veličanstvenom litijom ulicama Trebinja obilježeno Preobraženje Gospodnje
Hercegovina Vijesti

Veličanstvenom litijom ulicama Trebinja obilježeno Preobraženje Gospodnje

TREBINJE – Nakon prazničnog večernjeg u trebinjskom Sabornom hramu, ulicama Trebinja večeras je prošla veličanstvena slavska litija u kojoj je učešće uzelo više hiljada Trebinjaca i njihovih gostiju. Na Trgu slobode građanima su krsnu slavu čestitali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i narodni poslanik Zdravko Krsmanović.

litija-trebinje-2

Na čelu slavske litije išli su najmlađi Trebinjci odjeveni u svečane odore, dok su iza njih koračali predstavnici sportskih kolektiva, policije, Oružanih snaga BiH, sveštena lica iz naše i susjednih zemalja, te brojni građani i gosti iz raznih gradova.

Mališani na čelu litije
Mališani na čelu litije

Čestitajući slavu Trebinjcima, vladika Grigorije rekao je da je ova litija „ne“ našem nebiću i nepostojanju, i naše „da“ smislu, logosu, Hristu, naše „da“ životu.

– Upravo tako bismo mogli i tako bi trebalo razumjeti ovaj molitveni put pun čežnje za istinom, za istinom i postojanjem. Blagodat Gospoda Isusa Hrista, ljubav Boga oca i zajednica Svetoga Duha da bude sa svima vama. Amin – kazao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Vladika Grigorije i šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur
Vladika Grigorije i šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur

Krsnu slavu Trebinjcima čestitao je i čelni čovjek njihovog grada, pri čemu se zahvalio predstavnicima tridesetak gradova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji su pristigli na proslavu.

– Od prošlog Preobraženja do ovog danas mogu da kažem, a da ste vi svjedoci, da se Trebinje preobražava. Stekli smo u svijetu i u okruženju mnogo prijatelja. Vidite da se u ovom gradu na svakom mjestu gradi nešto, jer smo mi opredijeljeni da samo gradimo dobro i da širimo dobro i da stvaramo budućnost za našu djecu i mlada pokoljenja – rekao je Vučurević.

slavko-vucurevic-preobrazenje-2016
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)

Dodajući da „možda nije red u ovoj noći, ali da mora reći“, Vučurević se u svom obraćanju dotakao i politike kao ponovni kandidat na mjesto gradonačelnika Trebinja.

– Proteklih godinu dana najviše sabotaže prema ovom gradu radili su oni kojima je po ljudskim i božijim zakonima bilo dato da nam najviše pomažu, a to je Vlada Republike Srpske i predsjednik nažalost te iste naše Republike Srpske. Znam i računam na vaše dostojanstvo i naše poštenje. Mi nikada u ovom gradu ne smijemo dozvoliti da se crvenimo ni pred precima, ni pred potomcima. Zato vas pozdravljam i kažem: Trebinje se nikad crveniti neće. Ovaj grad i ovaj narod na putu dobra i prosperiteta niko i ništa ne može zaustaviti. Zato vas pozdravljam i kličem: Živjelo Trebinje, živjela Hercegovina, živjela Republika Srpska, živio srpski narod, živjeli iduće godine na istom mjestu – rekao je Vučurević.

U političkom tonu Trebinjcima je slavu čestitao i narodni poslanik u Narodnoj sklupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović.

– Siguran sam da dijelim mišljenje svih vas ovdje da samo zajedno, okupljeni oko Srpske pravoslavne crkve, oko ovakvih datuma, objedinjeni u nečemu što se zove otpor nepravdi, trebamo na ovakav dan da kažemo da nikada nećemo napustiti puteve koje su naši preci zacrtali, da ćemo ovakve dane slaviti svi zajedno, okupljeni jedan oko drugog i da će cijela Hercegovina disati kao jedan. Nepravda da se Hercegovina zapostavlja nikada neće proći. Sigurno je da gradonačelnik Trebinja predstavlja jedan simbol otpora i čovjeka koji se ne boji ničega. Čovjek koji hoće da zastupa svakog čovjeka pošteno i ko prema njemu pošteno, tako će uzvratiti. Ko je prema njemu surov, imaće surovi odgovor – kazao je Krsmanović.

Zdravko Krsmanović
Zdravko Krsmanović

Tokom njihovih obraćanja, iz mase su se čula skandiranja imena govornika, kao i: „Mile lopove“, „odlazi lopove“ i „Trebinje je naše“.

Nakon navedenog, uslijedio je koncert srbijanske pjevačice Aleksandre Radović. Posle nje nastupio je crnogorski pjevač Sergej Ćetković, čiji koncert je u toku, čime će u ovom gradu biti završene preobraženske svečanosti.

Jelena Denda