Početna  /  Večeras dodjela Oskara​ u Los Anđelesu po 89. put
Svijet Vijesti

Večeras dodjela Oskara​ u Los Anđelesu po 89. put

U teatru Dolbi u Los Andjelesu u nedelju uveče biće održana 89. svečana dodjela Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

oskar 1

Favoriti za prestižnu nagradu su mjuzikl “La La Land” sa rekordnih 14 nominacija i filmovi “Moonlight” (Mesečina) i “Arrival” (Dolazak).

Sa dodjele će odsustvovati iranski reditelj Asgar Farhadi, čiji je film “Trgovački putnik” nominovan u kategoriji najboljeg stranog filma.

Farhadi je posle Trampovog ukaza o zabrani ulaska u SAD državljana sedam većinom islamskih zemalja, među kojima je i Iran, rekao da nije prihvatljiva neizvijesnost oko njegovog putovanja u SAD, i da je zato odlučio da ne prisustvuje dodjeli Oskara, čak i ako mu bude dozvoljeno da uđe u SAD.

Poslije dvije godine kritika zbog nedostaka raznovrsnosti u izboru kandidata za Oskara, američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka ove godine je nominovala nekoliko filmova u kojima glume afroamerički glumci, kao što je “Fences” sa Denzelom Vašingtonom i Vajolom Dejvis i “Mesečina” sa Maheršalom Alijem i Naomi Heris.

Na dodjeli će nastupiti nekoliko poznatih muzičara, medju kojima Sting, Džastin Timberlejk, Džon Ledžend i Lin-Manuel Miranda, koji će izvoditi pesme nominovane za najbolju orginalnu pjesmu.

Ovogodišnju, 89. ceremoniju dodele Oskara, koja počinje u 19.00 po lokalnom vremenu, prenosiće američka televizijska mreža Ej-Bi-Si (ABC), a domaćin svečanosti biće glumac Džimi Kimel.

0 Shares
0 Shares
Copy link