Nedjelja, 26.01.2020
More

  Vatra badnjaka, pjesma i radost Božića zagrijali Bilećane (FOTO)

  Podijeli:

  BILEĆA – Ni izuzetno niska temperatura, hladan vjetar i zaleđene ulice nisu spriječile građane Bileće da se večeras, kao i svake godine, okupe u velikom broju ispred saborne crkve Svetog Save, kako bi  prisustvovali nalaganju badnjaka u porti hrama i tako dali svoj doprinos proslavi Badnje večeri.

  Badnje veče u Bileći
  Badnje veče u Bileći

  Obilježavanje ovog velikog hrišćanskog praznika u Bileći počelo je služenjem svete liturgije u crkvi Svetog Velikomučenika Lazara, odakle je, nakon toga, krenula svečana litija do sabornog hrama koju je predvodilo sveštenstvo uz pratnju velikog broja građana Bileće.

  Starješina sabornog hrama Svetog Save u Bileći, otac Nebojša Kolović, poručio je da je praznik Badnje večeri i sutrašnjeg Božića praznik koji sve ljude objedinjuje,  da nema Srbina koji sutrašnji praznik ne obilježava i ne raduje mu se, te da loženje badnjaka ima simboliku toplote i ljubavi  kojom je Hristos sve ljude zagrijao i kojom nas grije do danas.

  “Događaj rođenja Hristovog nije događaj koji se dogodio tamo negdje daleko i tamo nekad davno, nego je događaj koji se svake godine događa kada mi crkve i svoje domove pretvorimo u male pećine, kada donesemo badnjake koji su simbol Hristov i kada donesemo slamu ispod njega i napravimo mjesto gdje se Hristos rodio – Vitlejemsku pećinu. Tako da se Hristos kao onda, tako i sada, rađa među nama i u nama, a najprije bi trebalo da se rodi u našim srcima“, poručio je otac Nebojša.

  Bilećani okupljeni oko badnjaka
  Bilećani okupljeni oko badnjaka

  On je za “Moju Hercegovinu” dodao da praznik Hristovog rođenja najbolje opisuju riječi iz Jevanđelja koje kažu “Slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja”, te da je to ujedno i njegova poruka građanima Bileće u ove praznične dane.

  Nakon nalaganja badnjaka, proslava je nastavljena ispred parohijskog doma, gdje se zaorila popularna hercegovačka ganga, a članice Etno-grupe “Vasilisa” takođe su zapjevale božićne pjesme, kličući Hristovom rođenju.

  I ove godine nakon nalaganja badnjaka priređen je veličanstven vatromet.

  Milena Koprivica

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI