Početna  /  “Vakcina može pomoći, ali nije savršen lijek”
Izdvajamo Svijet

“Vakcina može pomoći, ali nije savršen lijek”

Vakcina pomaže, ali nije stopostotni lijek. Štitilo bi od zaraze covidom-19 s umjerenim i teškim simptomima, ali ne i od zaraze s blagim simptomima. Kako god, trebamo upoznati ljude s tim šta vakcina može, a što ne može – zaključio je dr Ofit.

Šef Centra za edukaciju o vakcinama Dječje bolnice u Filadelfiji dr Paul Ofit za CNN je govorio o tomu što ga zabrinjava oko pronalaska vakcine za virus korona.

– Trenutno imamo tek preliminarne podatke i sada je na redu veliko testiranje nakon kojeg će stvari biti jasnije. 20 hiljada ljudi će dobiti pravu vakcinu, a njih 10 hiljada će dobiti placebo i tek tada će se znati je li vakcina sigurna i djelotvorna. Bilo bi iznenađujuće da se sve dogodi do kraja godine – kaže dr Ofit dodajući kako je moguće da će preko ljeta broj slučajeva početi padati.

Kaže kako se kod vakcine ne smije pristajati na nešto manje kvalitetno.

– Moramo obaviti ispitivanja koja nam dokazuju da je vakcina efikasna i kvalitetna. Jako smo u očaju i jako nam je potrebna vakcina jer smo paralizovani virusom, ali ne smijemo pristajati na manje – kaže dr Paul Ofit.

Rekao je kako mnogi buduće vakcina shvataju kao savršen lijek, ali je objasnio da to nije tako.

-Vakcina pomaže, ali nije stopostotni lijek. Štitilo bi od zaraze covidom-19 s umjerenim i teškim simptomima, ali ne i od zaraze s blagim simptomima. Kako god, trebamo upoznati ljude s tim šta vakcina može, a što ne može – zaključio je dr Ofit.

(Avaz)

8 Shares
Copy link
Powered by Social Snap