Početna  /  Uz moto ”Nova energija” otvoren 8. Trebinje film festival – ”Zlatni platan” Ani Sofrenović i Voji Brajoviću
Izdvajamo Kultura

Uz moto ”Nova energija” otvoren 8. Trebinje film festival – ”Zlatni platan” Ani Sofrenović i Voji Brajoviću

Večeras je na ljetnoj sceni Doma mladih otvoren osmi po redu Trebinje film festival – festival mediteranskog i evropskog filma. Festival je otvorila Trebinjka Nataša Ninković a ovogodišnji dobitnici nagrade ”Zlatni platan” su Ana Sofrenović i Vojislav Brajović. Za muzički dio programa bila je zadužena Tanja Jovičević. Naredna četiri dana, koliko će trajati festival, publika će imati priliku da na više lokacija pogleda dvadesetak kratkoh, dokumentarnih i cjelovečernjih igranih filmova.

Ana Sofrenović i Vojislav Voja Brajović ovogodišnji su laureati Trebinje film festivala. Nagrada ”Zlatni platan” dodijeljena im je za izuzetan doprinos mediterasnkom i evropskom filmu. Oni su istakli da im je izuzetno zadovoljstvo što su pod ovim okolnostima u prilici da prisustvuju jednom ovakvom festivalu, kada su mnogi festivali u regionu i svijetu otkazani uslijed pandemije korona virusa.

”Drago mi je da smo tu, da znamo da možemo biti zajedno i izboriti se sa svim problemima što nas tište.” – rekao je Voja Brajović.

Sa čuvenim Prletom saglasna je i Ana Sofrenović, glumica koja oduševljava sve ljubitelje filmske i pozorišne umjetnosti, još od filma ”Ubistvo s predumišljajem”.

”Ovo je jedan od retkih festivala koji je uspeo da se održi u ovoj situaciji. Presrećna sam zbog toga. Mnogo je straha, ljudi su u posebnom stanju i drago mi je da imaju želju da vide nas glumce. Prvi put sam ovde i ostaću tu dok traje festival. Ova nagrada je čudesna.” – rekla je Sofrenovićeva.

Festival je otvorila Nataša Ninković koja ističe da joj je posebno drago što je večeras bila na sceni, nakon 6 mjeseci pauze. Dodala je da film možda nema tu moć da promijeni društvo u cjelini ali itekako može promijeniti srce i dušu.

”Jako sam uzbuđena. Prvo iz ličnog razloga, jer sam nakon šest mjeseci na bini, a drugo jer sam ponosna na moje Trebinje koje je omogućilp da se festival održi i u ovakvim okolnostima. Borite se za kulturu i ona će vam višestruko vratiti.” – rekla je Nataša Ninković na otvaranju.

Ljubitelji sedme umjetnosti do 12. avgusta moći će pogledati dvadesetak filmskih naslova, na tri lokacije, ispred Muzeja Hercegovine, u bašti hotela ”Leotar” i na ljetnoj sceni Doma mladih. Ulaz na sve projekcije je besplatan uz obaveznu rezervaciju ulaznice na e-mail adresi rezervacijetff@gmail.com. Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alme-adria kulturna mreža, Kulturni centar Trebinje i Dom mladih. Program Trebinje film festivala 2020:

Na otvaranju osmog izdanja Trebinje film festivala prisustvovali su brojni predstavnici lokalne zajednice, a nakon dodjele nagrada mnogi od njih su napustili Dom mladih, ne pogledavši ni uvodnu špicu filma koji je uslijedio nakon zvaničnog otavranja festivala. Ostali su malobrojni zaljubljenici u sedmu umjetnost koji će naredna četiri dana nesumnjivo uživati u kvalitetnim kratkometražnim, dokumentarnim i cjelovečernjim igranim filmovima.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap