Početna  /  UN nagradio bh. novinarke – Ani Kotur nagrada za najbolju blog priču
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Kultura Republika Srpska Vijesti

UN nagradio bh. novinarke – Ani Kotur nagrada za najbolju blog priču

Nagrade kancelarije UN Women u Bosni i Hercegovini, pod nazivom ”Rušimo stereotipe, ostvarujemo prava”, uručene su u Sarajevu za četiri bh. novinarke i blogerku Anu Kotur za izvještavanje o pravima žena u skladu s Ciljevima održivog razvoja. 

Foto: media.ba
Foto: media.ba

Kategoriju štampanih medija, među prijavljenim radovima, a po ocjeni žirija obilježio je tekst – intervju Tamare Zablocki s Monom Eltahawi, objavljen u Urban Magazinu. Tekst o ženi koja je u svojoj priči objedinila Istok i Zapad, odabrala da se posveti rušenju stereotipa najbolje je oslikala potrebu za daljim nastojanjima u postizanju rodne ravnopravnosti, ukidanje patrijarhata i osnaživanju žena.

Najbolji TV prilog napravila je Maja Nikolić, novinarka Liberty TV, oslikavajući jednu uspješnu priču o preduzećima koja zapošljava žene i muškarce s poteškoćama, stavljajući fokus na izazove koje su pred ženama koje imaju i fizičke poteškoće.

Radio prilog Velide Kulenović s Federalnog radija, dopisništva iz Zenice o verbalnom nasilju, kao temu o kojoj se malo govori, žiri je ocijenio kao najbolju u kategoriji radija.

Najbolja blog priča djelo je Ane Kotur, aktivistice, novinarke i blogerke iz Banje Luke, kojom kroz lični pristup i primjer oslikava život osoba, i naročito žena s poteškoćama u bosanskohercegovačkom društvu.

Hilma Unkić, mlada novinarka napravila je dvije priče koje su poslale podjednako snažnu poruku i otvorile podjednako važne teme o kojima se rijetko govori: tekst o mladim delikventicama i tekst o seksualnosti žena sa invaliditetom – koja je i odabrana kao najbolja web priča na konkursu.

Posebno priznanje za doprinos rušenju stereotipa i promociju rodne ravnopravnosti UN Women je na inicijativu Ane Kotur i uz svesrdnu podršku žirija, dodijelio ženskom internet magazinu Lola.

Elma Behrem, novinarka Radio Sarajeva, Hana Kazazović, blogerka poznata pod imenom Sajberbosanka i dobitnica priznanja na blogerskom takmičenju UN Women 2015. godine, Zoka Ćatić, osnivač efm radija i Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju, Mersiha Drinjaković, novinarka i urednica magazina Gracija i Sara Velaga, novinarka ženskog internet magazina Lola i književnica dobili su težak zadatak da odaberu najbolje u pet kategorija.

Žiri je odlučivao o najboljim radovima u dvije etape – pojedinačnim ocjenjivanjem u periodu od 15 dana a potom na sastanku žirija na kome su usuglašeni stavovi i donesene konačne odluke. Konkurs je bio otvoren od maja do novembra, a žiri je procijenio da ovakve nagrade motivišu novinare/ke i blogere/ke da se bave temama značajnim za rušenje stereotipa i potvrđivanjem jednakih prava za sve, saopštili su organizatori.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap