Početna  /  Uklonjena ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama
Izdvajamo Republika Srpska

Uklonjena ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama

Ploča s imenom prvog predsjednika Republike Srpske i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je sa prostorija studentskog doma na Palama.

Podsjećamo, Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske saopštila je danas kako je ime njenog oca zloupotrebljeno te da tabla s njegovim imenom na studentskom domu na Palama treba biti uklonjena jer je “obesmislena i ukaljana”.

Ranije je visoki predstavnik Valentin Incko najavio sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a, ukoliko ploča ne bude uklonjena.

Podsjetimo, prije 12 godina, 21. jula 2008., uhapšen je Radovan Karadžić, prvi i ratni predsjednik Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine.

Suđenje Radovanu Karadžiću trajalo je 10 godina, od 2009. do 2019. godine. U sudskom postupku branio se sam. Prvostepenom presudom kažnjen je 2016. godine sa 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici.

Tabla sa imenom Radovana Karadžića postavljena je 2016. godine, uoči lokalnih izbora, a do danas Studentski dom Pale nije ponio njegovo ime, pa su mnogi potez Milorada Dodika da u predizbornoj kampanji postavi tablu tumačili kao politički potez sa ciljem pridobijanja glasova na izborima.

2 Shares
2 Shares
Copy link