Početna  /  Udruženje „Oaza“: Prava potrošača najmanje se poštuju u oblasti pružanja javnih usluga
Hercegovina Trebinje

Udruženje „Oaza“: Prava potrošača najmanje se poštuju u oblasti pružanja javnih usluga

TREBINJE – Trebinjskom Udruženju „Oaza“, koje se već deset godina bavi zaštitom prava potrošača, godišnje se obrati više od 200 nezadovoljnih korisnika različitih vrsta usluga. Kako navode u ovoj organizaciji, primjedbe se najčešće odnose na pružaoce javnih usluga, a nisu rijetke situacije da se prava potrošača krše i u oblasti trgovine, ugostiteljstva i zdravstva.

racuni-1

Kako ističe izvršna direktorka Udruženja Nedeljka Ilijić, najviše pritužbi od strane građana stiže na račun elektroditributivnih preduzeća, vodovoda, komunalnih preduzeća i telekomunikacionih kompanija.
– To su uglavnom preduzeća koja imaju monopol na tržištu. Nama se nezadovoljni potrošači ne javljaju samo sa područja istočne Hercegovine, već iz cijele RS, a najviše pritužbi imamo na M:tel i Elektrodistribuciju. Kada je riječ o M:tel-u, žalbe se odnose na servisiranje mobilnih telefona, te sklapanje ugovora o kupovini određenih paketa, gdje su ti ugovori uglavnom neprofesionalni i sklopljeni tako da uopšte ne štite prava potrošača – ističe Ilijićeva.

Kada je riječ o žalbama upućenim na račun elektrodistributivnih preduzeća, prema riječima Ilijićeve, najveći broj njih odnosi se na sklapanje novih ugovora o isporuci električne energije.

– Potrošači nam se žale na ucjene da će im biti isključena struja ukoliko ne potpišu ovaj ugovor. Važno je da građani znaju da ih niko ne može isključiti sa bilo koje mreže ukoliko redovno plaćaju svoje račune, bez obzira na to da li su potpisali taj ugovor ili ne – objašnjava Ilijićeva.

Nedeljka Ilijić (Foto: Moja Hercegovina)
Nedeljka Ilijić (Foto: Moja Hercegovina)

Nepropisno istaknute akcije

Prava potrošača često se krše i u trgovinama širom Hercegovine i RS. Prodaja neispravne i robe sa isteklim rokom trajanja, cijene koje se razlikuju na rafovima i na kasama, samo su neki od primjera nepoštovanja prava potrošača. Ipak, nepropisno isticanje akcija najčešći je slučaj gdje se ova prava uveliko krše u trgovinama.

– Na „akciji“ treba da budu istaknute  i stara i nova cijena proizvoda, a trgovci to kod nas uglavnom ne poštuju. Kada god sam pratila neku od tih akcija, nisam vidjela nijednu koja je istaknuta kako je propisano zakonom. Pored svakog proizvoda pored kojeg stoji da je na akciji, treba da bude iskanuto i zbog čega je to tako – da li je u pitanju istek roka trajanja ili je razlog drugi. Takođe, treba da bude istaknut i procenat sniženja. Kod nas trgovci samo napišu da je akcija i ništa drugo – kaže Ilijićeva.

Nezakonita prodaja kesa

Udruženje „Oaza“ bori se i protiv prodaje kesa u trgovinama. Prema riječima Ilijićeve nijedan trgovac prema zakonu nema pravo da prodaje kese koje imaju bilo kakav logo.

– Svaka kesa koju kupite ima neki logo i tačno znate čija je. Bez obzira na to kolika je njena cijena, prodavnice i marketi, po zakonu, nemaju pravo da naplaćuju te kese. Apelovali smo više puta kao udruženje, ali dok god nadležna inspekcija ne odradi svoj posao, to će se nastaviti – poručuje naša sagovornica.

Građani istočne Hercegovine, ističe ona, tokom proteklih deset godina, otkako se ovo udruženje bavi zaštitom prava potrošača,  mnogo su naučili o ovim pravima, ali na podizanju njihove svijesti još uvijek treba da se  radi.

Prava potrošača još uvijek se, kaže, ne poštuju dovoljno, a na nadležnim organima je da taj problem riješe.

– Što se tiče našeg kontakta sa inspekcijom, moram naglasiti da sa republičkom inspekcijom imamo dobru saradnju. Na svaki naš dopis i obraćanje odazvali su se u zakonskom roku. Pismeno su odgovorili i nama, ali i potrošaču. Međutim, za gradsku inspekciju ne mogu to da kažem. Važno je da znaju da im mi nismo nikakva konkurencija, već neka vrsta instrumenta pomoću kojeg oni mogu mnogo bolje da rade – naglašava Ilijićeva.

Građani: Varaju nas na svakom koraku

Građani Hercegovine smatraju da se prava potrošača uglavnom ne poštuju, te da inspekcija mora ozbiljno da se pozabavi ovim problemom. Mnogi od njih kažu da svoja prava u dobroj mjeri poznaju, ali da treba još više da se radi na informisanju građana kako da se ponašaju u specifičnim situacijama kada osjete da su njihova potrošačka prava narušena.

– Nekoliko puta mi se dogodilo da uzmem neki proizvod u prodavnici, misleći da košta onoliko koliko su trgovci napisali ispod. Međutim, kada bih došla na kasu, cijena je bila drugačija i to uvijek viša, nikad niža. Uglavnom bih kupila taj proizvod, ali posljednji put kada mi se to desilo, odbila sam i vratila ga. Trgovci koriste različite načine da nas prevare i da zarade na nama, ali treba sami da se izborimo za svoja prava, jer niko drugo to očito neće uraditi – kaže Trebinjka Jelena Ilić.

Isto mišljenje dijeli i njen sugrađanin Milan Vujović. Građani, kaže, sami treba da paze da ne budu prevareni i da se dobro informišu o svojim pravima.

– Nisam nikada imao nekih velikih problema, ali dešavalo mi se, na primjer, da iz prodavnice kući donesem pokvaren proizvod. Evo, baš nedavno, u jednoj maloj prodavnici, nije važno kojoj, kupio sam pavlaku čiji je rok trajanja bio je uredan, ali kada sam je otvorio, shvatio sam da je pokvarena. Vratio sam se i prodavačica mi je dala drugu. Treba dobro paziti, provjeravati rok trajanja, ali eto nekada ni to nije garant da je proizvod ispravan – ističe Vujović.

U Udruženju „Oaza“ ističu da konstantno nastoje da podignu svijest građana o važnosti poznavanja ne samo potrošačkih, već i svih drugih prava. Vrata njihove kancelarije, kažu, uvijek su otvorena za sve one građane koji imaju određene primjedbe i koji žele bolje da se informišu o pravima potrošača.

Neda Petković

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Novinarka Elta TV i honorarni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

24 Shares
24 Shares
Copy link