Početna  /  U Prijedoru zabilježen slučaj ptičijeg gripa
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

U Prijedoru zabilježen slučaj ptičijeg gripa

U Prijedoru je u toku sanacija žarišta u jednom domaćinstvu, gdje je kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip “H5”, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ilustracija
Ilustracija

Pristup neovlaštenih lica zabranjen je radi sprečavanja eventualnog širenja bolesti, nakon što su juče nadležne laboratorije kasno popodneve potvrdile bolest, piše Srna.

Juče je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove – Veterinarska inspekcija i Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan”.

Na sastanku su dogovorene mjere u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje influence ptica, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabrana kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i uništavanje peradi u zaraženom dvorištu.

O svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena, navode iz resornog ministarstva.

2 Shares
2 Shares
Copy link