Petak, 24.01.2020
More

  U Nevesinju promovisan roman ”Zašto da propustimo tu priliku?” Vesne Kešelj

  Podijeli:

  U Gradskoj galeriji u Nevesinju, sinoć je predstavljen roman “Zašto da propustimo tu priliku?” autora Vesne Кešelj, koji je zasnovan na stvarnim događajima i sudbinama tokom proteklog rata u BiH.

  Foto: Radio Nevesinje

  Ova književnica i novinarka kroz dokumentarni roman sa podnaslovom “Sedam poglavlja jedne zajedničke povijesti” donosi istinite priče iz vihora građanskog rata u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

  Ta zajednička istorija predstavlja jednu fazu života autorke i ljudi oko nje, obilježena građanskim ratom u BiH, ali i ličnim i porodičnim /melo/dramama i tragedijama.

  Na promociji je govorila profesorica srpskog jezika i književnosti Danica Đurasović.

  U svojim zapažanjima profesorica Đurasović je istakla da je roman “Zašto da propustimo tu priliku?” objektivna slika subjektivnog doživljaja života ljudi, kojih se autorka u svom radu dotakla.

  “Кnjiga ima sedam priča ispričanih novinaru-piscu, koji pokušava iz mora riječi da pronađe pravu, iskrenu, riječ, a da sve ono što je lažno izostavi. To ne znači da autor uljepšava i sakriva. Ona zapisuje i izdvaja ono što smatra bitnim i bez čega priča ne bi bila priča”, kaže Đurasović.

  Smatra da je Vesna Кešelj kroz ovaj roman analizirala sebe, ko je ona – da li prvo novinar ili pisac.

  “Zadržava se na činjenicama, koje iznose njeni sagovornici, a ponekad unosi lični utisak”, ističe profesorica Đurasović.

  Zapaža da autorka, kao književnica, izdvaja dva autora, Borhesa i njegovu “Opštu istoriju beščašća” i Кiša i njegovu “Grobnicu za Borisa Davidoviča”.

  “Za Borhesa istorija čovječanstva je istorija zla, a Кiš isključuje Boga iz čovjekovog života, a Vesna ne priznaje ništa od toga, jer lice čovjekovo je lice Božije”, zaključila je profesorica Danica Đurasović.

  Кnjigu “Zašto da propustimo tu priliku?” je objavila nagrađivana izdavačka kuća “Everest medija” iz Beograda poznata po elitnim edicijama prozne fantastike, neoavangarde, stripa i drugačijeg ženskog pisma.

  Tanja Ivković/Radio Nevesinje

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI