Početna  /  U Nevesinju promovisan roman ”Zašto da propustimo tu priliku?” Vesne Kešelj
Hercegovina nevesinje

U Nevesinju promovisan roman ”Zašto da propustimo tu priliku?” Vesne Kešelj

U Gradskoj galeriji u Nevesinju, sinoć je predstavljen roman “Zašto da propustimo tu priliku?” autora Vesne Кešelj, koji je zasnovan na stvarnim događajima i sudbinama tokom proteklog rata u BiH.

Foto: Radio Nevesinje

Ova književnica i novinarka kroz dokumentarni roman sa podnaslovom “Sedam poglavlja jedne zajedničke povijesti” donosi istinite priče iz vihora građanskog rata u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Ta zajednička istorija predstavlja jednu fazu života autorke i ljudi oko nje, obilježena građanskim ratom u BiH, ali i ličnim i porodičnim /melo/dramama i tragedijama.

Na promociji je govorila profesorica srpskog jezika i književnosti Danica Đurasović.

U svojim zapažanjima profesorica Đurasović je istakla da je roman “Zašto da propustimo tu priliku?” objektivna slika subjektivnog doživljaja života ljudi, kojih se autorka u svom radu dotakla.

“Кnjiga ima sedam priča ispričanih novinaru-piscu, koji pokušava iz mora riječi da pronađe pravu, iskrenu, riječ, a da sve ono što je lažno izostavi. To ne znači da autor uljepšava i sakriva. Ona zapisuje i izdvaja ono što smatra bitnim i bez čega priča ne bi bila priča”, kaže Đurasović.

Smatra da je Vesna Кešelj kroz ovaj roman analizirala sebe, ko je ona – da li prvo novinar ili pisac.

“Zadržava se na činjenicama, koje iznose njeni sagovornici, a ponekad unosi lični utisak”, ističe profesorica Đurasović.

Zapaža da autorka, kao književnica, izdvaja dva autora, Borhesa i njegovu “Opštu istoriju beščašća” i Кiša i njegovu “Grobnicu za Borisa Davidoviča”.

“Za Borhesa istorija čovječanstva je istorija zla, a Кiš isključuje Boga iz čovjekovog života, a Vesna ne priznaje ništa od toga, jer lice čovjekovo je lice Božije”, zaključila je profesorica Danica Đurasović.

Кnjigu “Zašto da propustimo tu priliku?” je objavila nagrađivana izdavačka kuća “Everest medija” iz Beograda poznata po elitnim edicijama prozne fantastike, neoavangarde, stripa i drugačijeg ženskog pisma.

Tanja Ivković/Radio Nevesinje

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap