Početna  /  U gatačkom domaćinstvu ovca ojagnjila četiri jagnjeta
gacko Hercegovina

U gatačkom domaćinstvu ovca ojagnjila četiri jagnjeta

GACKO – U gatačkom selu Vratkovići, na samoj granici sa Crnom Gorom, u domaćinstvu Petra Tepavčevića, ovca Labuda je u nedelju ojagnjila četiri jagnjeta. Iznenadilo je to i unijelo radost u ovo domaćinstvo, a starina Petar, iako se ovcama bavi od kad zna za sebe, kaže da se tako nešto nikada do sada nije desilo.

 

Starina Petar Tepavčević sa snahom i unucima
Starina Petar Tepavčević sa snahom i unucima

“U moje 82 godine to se nije desilo. Jesu se bliznile, ali četvoro, nikada nije. Jesam preko televizije video da prikazuju.Pre sam imao jedno pedeset ovaca, ali sam onda zanemogo i sad držim pet-šest ovaca.”

Šestočlano domaćinstvo Tepavčevića u kome žive tri generacije se raduje dobitku, a najviše najmlađi, četvorogodišnji Luka i dvogodišnji Simo koje je, kako njihova mama Radmila kaže, teško odvojiti od jaganjaca.

Tepavčevići imaju tek nekoliko ovaca koje su ljeti u komšijskom stadu, a sad, tokom zime, o njima najviše brine snaha Radmila. Ona nam je rekla da ih je Labuda, kako su deca ovci dala ime, neizmjerno obradovala.

“ Imamo 4-5 ovaca za svoje potrebe. Prije neko veče smo primjetili da se Labuda priprema i da će se ojagnjiti. Bili smo uz nju dok je jedno po jedno izlazilo. Ojagnjila je četvoro, ali je jedno nakon 24 sata uginulo, a ovo troje je dobro. Naše ovce su dobre i rasne, to je čista pramenka, nismo je ničim posebno hranili, uobičajeno, sijeno i voda, a sad ćemo morati da je pripazimo kako bi othranila ovo troje. Velika je radost i za nas i za djecu.”

O ovcama se najviše brine snaha Radmila
O ovcama se najviše brine snaha Radmila

Stručni komentar o ovom događaju smo potražili u Veterinarskoj stanici gde su nam rekli da se radi o izuzetno rijetkoj pojavi. Naglasili su da je kod domaćih ovaca normalno da ovca ojagnji jedno jagnje. Procenat da se dobiju dva jagnjeta po ovci u stadu može da varira od 10 do 40 odsto, u zavisnosti od rase i načina ishrane, a da se dobije tri jagnjeta je veoma rijetko. Stoga se Labuda sa svoja četiri jagnjeta može svrstati u fenomene.

Junakinja priče ovca Labuda sa svoja tri jagnjeta
Junakinja priče ovca Labuda sa svoja tri jagnjeta

Milanka Kovačević

965 Shares
Copy link
Powered by Social Snap