Početna  /  U Doboju rupe na asfaltu krpe šljunkom?! Novi protesti mještana Usore (VIDEO)
Izdvajamo Republika Srpska

U Doboju rupe na asfaltu krpe šljunkom?! Novi protesti mještana Usore (VIDEO)

Osnovni razlog protesta i blokada ove ceste, koju su neposredno nakon 1995. godine za saobraćaj osposobile, i jednu traku asfaltirale, tadašnje snage za stabilizaciju mira u BiH, je nebrige lokalnih vlasti da se cesta kategoriše i održava za odvijanje normalnog saobraćaja.

Mještani Novog naselja, dobojske mjesne zajednice Usora, u ponedjeljak, 11.09.2023., će u nove proteste i organizovaće blokadu frekventne, inače nekategorisane ceste.

Kažu da nisu zadovoljni na koji način su gradske vlasti u Doboju, nakon prethodnog održanog protesta, 14.08.2023., i jednočasovne blokade ceste, u ovom gradu poznate kao “SFOR-ov put”, izvršili njegovu sanaciju. Naime, ta sanacija obavljena je dovoženjem više kamiona šljunka laktaškog “Integral Inžinjeringa” duž, nešto više od kilometar duge saobraćajnice u gusto naseljenom dijelu Novog naselja Usora. Još tada su predvodnici protesta, Miroslav Borojević i Darko Pijunović, žestoki kritičari ovdašnje lokalne vlasti, najavili nove proteste “za deset dana”.

“Taj rok produžili smo na dvadeset dana, kako bi dali vremena gradonačelniku Borisu Jeriniću i poslaniku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Obrenu Petroviću da asfaltom saniraju oštećenu saobraćajnicu, za potrebe poslednjih lokalnih izbora održanih prije gotovo tri godine proširenu i pripremljenu za asfaltiranje. Umjesto traženog popunjavanja rupa u asfaltu asfaltom oni su jednostavno šljunkom popunili rupe i ostatak ostavili po strani, vjerovatno da obnovimo “krpažu” kada kiša ispere pijesak iz rupa.” – kaže Darko Pijunović.

Njegov “saborac” Miroslav Borojević kaže da su danas, 08.09.2023., o blokadi u ponedjeljak obavijestiti Odjeljenje komunalne policije Grada Doboj, kao i Policijsku upravu Doboj.

“Saznavši za novu blokadu iz Gradske uprave su poslali cisternu sa vodom, vjerovatno da bi se prskanjem stvarala manja prašina, misleći da ćemo i time biti zadovoljni. Nećemo, sada ćemo blokirati saobraćaj na duži period od prethodnog jednočasovnog i to u tri etape. Ne zadovoljavamo se krpljenjem samo rupa na oštećenim dijelovima ceste, već tražimo da se asfaltira saobraćajnica kroz naselje za prolaz dva vozila naizmjenično, odnosno zahtijevamo da se asfaltira prethodno planirano” – kaže Borojević.

Podsjećamo, riječ je o saobraćajnici kojom dnevno prođe više hiljada vozila, a koja je formalno nekategorisani put. Osnovni razlog protesta i blokada ove ceste, koju su neposredno nakon 1995. godine za saobraćaj osposobile, i jednu traku asfaltirale, tadašnje snage za stabilizaciju mira u BiH, je nebrige lokalnih vlasti da se cesta kategoriše i održava za odvijanje normalnog saobraćaja.

Pripreme za novo asfaltiranje saobraćajnice su započele njenim proširenjem prije tri godine pred održavanje poslednjih lokalnih izbora, ali su vjerovatno, zbog izbornih prevara, poništenih izbora 15. novembra 2020. godine i ponovljenih 21. februara 2021., tadašnje, a iste i sadašnje vlasti u ovom gradu odustale od toga.

Podsjetimo, Miroslav Borojević je 14. avgusta napravio prvu blokadu pomenute ulice, nakon čega je dobio uvjerenja da će put biti saniran, o čemu je internet magazin ”Moja Hercegovina” pisao. Iako je Borojević produžio rok za ispunjenje zahtjeva sa deset na dvadeset dana, on tvrdi da mu se, uprkos datom obećanju, niko nije javio.

”I pored toga što sam sa deset, produžio rok na dvadeset dana za rješavanje ove naše horor ulice, niko se nije čak ni javio, a kamoli pozitivno reagovao na naš zahtjev. Ono što smo dobili je situacija koju bi ”Mekeke Mektić” nazvao ”vidi ti čega se lik dosjetio”, a radi se o tome da je gradski režim poslao cisternu da nam zalije ovaj šljunak. Da li je to zbog provokacije ili zbog toga što su gledali neke naučno – fantastične filmove pa misle da će asfalt sam da iznikne iz zemlje, to ne znam. Ono što znam i što vam sad poručujem je to da ćemo 11.9. u ponedeljak, ponovo blokirati ulicu Dobojskih brigada, samo što će ovaj put blokada da traje duže, u tri etape dnevno”, rekao je Borojević u video obraćanju koje je uživo emitovao putem svog Fejsbuk profila u četvrtak, 7.9. tekuće godine.

Borojević je dodao da zbog nečinjenja nadležnih, prvobitne zahtjeve proširuje te da će se zahtjev odnositi ne samo na saniranje rupa već i na asfaltiranje dodatne širine puta, kako bi se nesmetano mimoilazila dva vozila.

Borojević je još od ranije poručio da neće odustati i da je spreman blokirati cijeli Doboj sa svojim saradnicima iz ”Za pravdu i red”, listi kojoj se nedavno pridružio sa svojim prijateljem i saradnikom Darkom Pijunovićem.

Izvor: Antikorupcija / Moja Hercegovina – Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap