Početna  /  U četvrtak počinje kontrolno brojanje glasova za predsjednika Srpske, omogućen prenos na televiziji
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

U četvrtak počinje kontrolno brojanje glasova za predsjednika Srpske, omogućen prenos na televiziji

Kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike RS počinje u čevrtak u 15.30 sati, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK).

Iz CIK je saopšteno da će na osnovu Naredbe Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Ulica Alipašina bb, objekat „ZETRA“) u četvrtak, 13.10.2022. godine u 15.30 sati početi otvaranje vreća i “kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti” na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Ponovno “kontrolno” brojanje u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu izvršiće se na 11 biračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu BiH, 14 biračkih mjesta za Parlament Federacije BiH, tri za Narodnu skupštinu Republike Srpske te 17 za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Radi se, pored ostalog, o biračkim mjestima na kojima su, prema zvanično unesenim podacima u sistem CIK-a BiH, pojedini kandidati dobili više glasova nego politička stranka iz koje dolazi što je, kako je obrazložio CIK BiH – nemoguće.

Odluka je jednoglasno usvojena glasovima svih članova CIK-a BiH. Kandidati političkih subjekata, akreditovani promatrači za biračka mjesta za koja će se vršiti ponovno kontrolno brojanje kao i akreditirani promatrači iz Glavnog centra mogu biti prisutni tokom brojanja.

Akreditovani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i nezavisnih kandidata, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja.

“Tri javna RTV servisa u Bosni Hercegovini (RTV BiH, RTV FBiH i RTRS), ukoliko pokažu interes, mogu UŽIVO u cjelosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Isto će biti omogućeno i drugim zainteresovanim medijima u BiH”, saopšteno je iz CIK.

Izvor: Mondo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap