Početna  /  U Čapljini zaplijenjena droga vrijedna pola miliona KM!
Hercegovina

U Čapljini zaplijenjena droga vrijedna pola miliona KM!

U četvrtak u jutarnjim satima Sektor kriminalističke policije uz Jedinicu operativne podrške MUP-a HNŽ izveli su akciju u Dretelju kod Čapljine gdje je zaplijenjena veća količina opojne droge skank, kao i pripadajuću laboratoriju za uzgoj iste.

Foto: Klix.ba
Foto: Bljesak.info

Akcija je izvedena u Ulici Tina Ujevića u Dretelju, a aktivnosti su pomno pripremane u proteklih dva mjeseca.

Službenici MUP-a HNŽ su upali u kuću I. L. (1977.) u četvrtak u jutarnjim satima, te je tom prilikom pronađeno 190 stabljika skanka visine od 80 do 140 cm, vaga za precizno mjerenje, klima uređaji, svjetiljke, i drugi sofisticirani pribor za uzgoj ove vrste droge. Osim toga oduzeto je i 111 saksija koje su bile spremne za sadnju novih stabljika.

Kako je rekao Ramiz Hasić načelnik Sektora krim. policije MUP-a HNŽ na vanrednoj konferenciji za medije sazvane ovim povodom, vrijednost zaplijenjene droge u uličnoj prodaji bi bila oko 250 000 evra, a oduzete stabljike su kroz nekoliko trebale dozrijeti.

“Nakon toga bi išlo sušenje i zatim distribucija. Pretpostavljamo da je droga trebala biti plasirana van granica BiH. Mogu reći da je sjeme za ovu vrstu droge nabavljeno u Republici Hrvatskoj po cijeni od 2,40 eura”, rekao je Hasić.

Inače, kako je istaknuto na konferenciji za medije I.L. je povratnik u vršenju kaznenih djela. Upravo su on i D.T., obojica iz Čapljine, nedavno sklopili sporazume o priznanju krivice sa tužiteljem iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Optuženi su priznali krivicu da su počinili krivično djelo ‘Organizovani kriminal’ u vezi sa krivičnim djelom ‘Neovlašteni promet opojnim drogama’.

Inače, vezano za ovaj slučaj od juče, viši inspektor Ljudevit Marić je rekao kako je ovo jedna od većih zapljena droge i laboratorija u Hercegovini, pa vjerovatno i u BiH. Na konferenciji za medije istaknuto je kako je I.L. prodajom droge u većini slučajeva, kako je sam priznao, plaćao kazne od ranije, te prema njegovoj izjavi istražiteljima nije imao pomagače u uzgoju zaplijenjene droge.

On je lišen slobode, te mu se za ovo krivično djelo može izreći kazna do 10 godina zatvora, rečeno je na vanrednoj konferenciji za medije.

0 Shares
0 Shares
Copy link