Početna  /  U Britaniji izglasan “najekstremniji zakon” o nadzoru interneta
Svijet Vijesti

U Britaniji izglasan “najekstremniji zakon” o nadzoru interneta

Zakon će britanskoj vladi omogućiti dokumentovanje svega što njeni građani rade na internetu, a na zahtjev vlade kompanije će morati dešifrovati podatke.

internet

Nakon što su oba doma parlamenta u Velikoj Britaniji odobrila novi zakon koji vlastima daje brojne nove mogućnosti u prisluškivanju i nadzoru svojih građana, neki od komentara na internetu kažu kako ‘2016. postaje poput 1984’.

Riječ je o “veoma opasnom i zastrašujućem zakonu”, kako smatraju iz organizacija za zaštitu ljudskih prava i privatnosti, kojeg je predložila Theresa May još prije nekoliko godina, a na snagu će stupiti uskoro. Ovaj će zakon tako britanskoj vladi omogućiti dokumentovanje svega što njeni građani rade na internetu – pružatelji internetskih usluga moraće bilježiti i snimati istoriju surfanja internetom njenih korisnika do godine dana, a tim podacima moći će pristupiti brojni vladini odjeli.

Takođe, na zahtjev vlade kompanije će morati dešifrovati podatke (na ZDnetu kažu kako nije baš jasno kako će strane kompanije nagovoriti na otkrivanje i predaju dokumenata i datoteka) i upozoriti ih na sve nove sigurnosne opcije u proizvodima prije njihovog lansiranja.

No, niti to nije sve – ovaj zakon obavještajnim zajednicama omogućava hakovanje računara i ostalih uređaja građana Velike Britanije, iako će neka ‘zaštićena’ zanimanja poput novinara i medicinskog osoblja imati malo bolju zaštitu.

Tako će sigurnosne službe, a u nekim ekstremnim situacijama čak i policija moći hakirati računala, mreže, mobilne uređaje i servere te downloadati podatke s pametnih telefona ili instalirati softver koji će pratiti sve što korisnici pišu na računarima.

“Ovo je najekstremniji zakon o nadzoru ikada donesen u demokratiji’, komentarisao je za direktor Open Rights Groupa Jim Killock, dodavši da su ga kritikovale sve vodeće britanske, ali i svjetske grupe za zaštitu privatnosti i ljudskih prava, kao i veliki broj kompanija iz Silicijske doline.

No, usprkos svim kritikama ovog zakona, opozicija se nije uspjela izboriti za donošenje niti jednog značajnog amandmana s kojim bi ublažila posljedice zakona, a članovi vlade cijelo vrijeme govore kako on u suštini ne donosi neke drastične novitete jer su se stvari poput prikupljanja dokumenata i hakovanja računarskih mreža ionako provodile i ranije, samo u tajnosti.

0 Shares
0 Shares
Copy link