Početna  /  Tužilac Tiger: Namjera Mladića bila stvaranje svesrpske države
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Tužilac Tiger: Namjera Mladića bila stvaranje svesrpske države

U haškom tribunalu iznesene su završne riječi tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

ratko-mladic

Tužilac Alan Tiger rekao je u svojoj završnoj riječi da je namjera Ratka Mladića i Radovana Karadžića bilo protjerivanje muslimana sa prostora Podrinja, te da je krajnji cilj bilo stvaranje svesprske države.

Strategija Ratka Mladića i Radovana Karadžića bila je izmjena bosanske demografske slike, koju bi Međunarodna zajednica trebala prihvatiti kao trajnu, kazao je tužilac Alan Tiger u svojoj završnoj riječi, kojim će biti okončano suđenje Ratku Mladiću.

“Etničko čišćenje nije bilo posljedica rata, nego njihov cilj! General Mladić je komandujući jedinicama Vojske Republike Srpske navodio da se mora postići jedan od ciljeva, a to je da Podrinje postane potpuno srpsko, protjerivanjem Muslimana s tog područja, te da se napravi tzv. svesrpska država”, kazao je on.

Tiger je naveo da su Karadžić i Mladić izdavali direktive da se život Bošnjacima učini nepodnošljivim. Glavni grad Bosne i Hercegovine držali su pod nečim što je Mladić nazvao “srpskim čekićem”.

Stanovnici su, kako je ocijenio tužilac, bili izloženi stalnom teroru, granatiranju i ubijanju iz snajpera.

Završne riječi

Tužilaštvo Haškog tribunala započelo je danas izlaganje završne riječi na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje, kao i zločine protiv čovječnosti.

Završna riječ tužilaštva planirana je i za utorak i srijedu, 6. i 7. decembra, nakon čega će tim odbrane iznijeti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom.

Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više of 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Kada se u junu 1991. godine raspala Jugoslavija, Mladić je tada bio pukovnik Jugoslovenske narodne armije,te je dobio dobio zadatak da organizuje pobunjene srpske snage u Hrvatskoj.

U maju iduće godine već je bio general i imenovan je za zapovjednika snaga bosanskih Srba.

U bijegu 16 godina

Mladić je optužen da je pokrenuo najgori zločin u Evropi – masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih naroda Srebrenici, a imao je i ključnu vojnu poziciju u opsadi Sarajeva.

Odbio je da se povinuje zahtjevima Zapada da povuče teško oružje i zbog toga je njegovo vojno napredovanje u septembru 1995. godine zaustavljeno avionima i raketama NATO-a.

Mladić je u Hagu optužen za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od 1992. do kraja 1995. godine.

Osim za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje, te zločine protiv čovječnosti, Mladić je optužen i teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega, uhapšen je 26. marta 2011. godine u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Hagu pet dana kasnije.

Tužilaštvo sa završnim riječima počinje u ponedjeljak i ima na raspolaganju tri dana.

Odbrana će se početi obraćati sudu u petak, a presuda se očekuje iduće godine.

Mladićev politički partner Radovan Karadžić u martu je prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, uključujući i za genocid počinjen u Srebrenici.

0 Shares
0 Shares
Copy link