Početna  /  Turska glasa na referendumu
Svijet Vijesti

Turska glasa na referendumu

Širom Turske otvorena su danas glasačka mjesta na kojima će se građani izjašnjavati na referendumu o ustavnim promjenama, koje predviđaju prelazak te zemlje sa parlamentarnog na predsjednički sistem vođenja države.erdogan

 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan apelovao je sinoć na sunarodnike da u što većem broju izađu na referendum na kojem će se odlučivati o izmjeni Ustava za proširenje ovlaštenja šefa države.
Erdogan ističe da će pozitivan odgovor na referendumu donijeti stabilnost u Tursku i veći ekonomski rast a odbacuje tvrdnje opozicije da će izmjene uspostaviti “režim jednog čovjeka”.

Posmatrači, uključujući i tim iz OEBS-a, navode da je referendum otežan brojnim restrikcijama.

Najveća opoziciona partija Republikanska narodna partija /CHP/ optužuje Erdogana za kršenje izbornih zakona i kampanju naziva nepoštenom.

Kao primjer navedeno je to da je opozicija sistemskim promjenama u medijskom prostoru bila zapostavljena za razliku od provladinih koji su imali i preveliku minutažu. CHP i druge stranke imale su samo mali dijelić medijskog prostora za iznošenje svojih stavova.

Prema posljednjim rezultatima anketa, blago vođstvo ima opcija za proširenje ovlaštenja predsjednika.

Rezultati referenduma očekuju se u večernjim časovima.

Neistomišljenici smatraju da je to korak ka većem autoritarizmu u Turskoj, gdje je 40.000 ljudi uhapšeno, a 120.000 otpušteno ili suspendovano sa posla nakon neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine.

Zapadne države kritikovale su oštar odgovor vlasti na neuspjeli vojni udar i odnosi sa EU, o čijem članstvu Ankara pregovara proteklu deceniju, pali su na najniži nivo nakon što je Erdogan evropske lider optužio da se ponašaju kao nacisti jer je na mitinzima u nekoliko evropskih država zabranjeno učešće turskih političara.

0 Shares
0 Shares
Copy link