Početna  /  Trninić: RS protiv trase ceste prema Beogradu koju predlaže Turska
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Trninić: RS protiv trase ceste prema Beogradu koju predlaže Turska

BANJALUKA – Republika Srpska se protivi trasi brzog puta Istočno Sarajevo – Beograd koji predlaže Turska, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Foto: Nezavisne novine

On je na poslaničko pitanje Zdravka Krsmanovića iz NDP-a tokom Aktuelnog časa u skupštini rekao da je RS protiv rute koju uz podršku Turske predlažu Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH i Denis Lasić, federalni ministar transporta, zato što bi ona, kako je precizirao, većim dijelom išla nenaseljenim područjima u RS, a da bi bolje povezala mjesta kroz FBiH.

“Jusko i Lasić su željeli da promijene trasu jer navodno postoji takav interes Turske. Naravno mi smo protiv toga jer to nisu grant sredstva nego kreditna sredstva i te kredite bi vraćali entiteti, a ruta bi kroz RS prolazila bespućem”, rekao je Trninić.

On je naglasio da se radi o projektu koji se nalazi u razvojnim projektima RS, i demantovao je Krsmanovićevu tvrdnju da se radi o projektu koji je predložio Aleksandar Vučić, tokom izborne kampanje u svojstvu premijera Srbije.

Jusko je Nezavisnim rekao da do konačnog prijedloga trase treba doći zajedničkim dogovorom svih strana.

“Zato sam na našem zadnjem sastanku predložio da se na slijedeći sastanak pozovu premijeri i premijerka, i da se i oni uključe u proces donošenja konačnog prijedloga rute ceste Sarajevo-Beograd, što je prihvaćeno od strane oba entitetska ministra”, rekao je Jusko.

Dodao je da je u skladu s tim zaključkom poslao dopis turskom ministru i tražio da mu pošalje informacije koliko je Turska planirala sredstava za ovu dionicu i na koji bi se način finansirala izgradnja.

“Jedno od pitanja je da li je planiran kredit ili koncesija. Kada dobijem povratnu informaciju, ja ću je odmah proslijediti presjedavajućem Vijeća ministara, premijerki Cvijanović, premijeru Novaliću i entitetskim ministrima. Ove informacije će sigurno biti dobar osnov za donošenje zajedničke i konačne odluke po ovom pitanju”, naglasio je on.

0 Shares
0 Shares
Copy link