Početna  /  Tri osumnjičena mrtva, petorica terorista uhapšena
Svijet Vijesti

Tri osumnjičena mrtva, petorica terorista uhapšena

Nekoliko osumnjičenih se zabarikadiralo u zgradi u pariskom predgrađu Saint-Denis usljed velike policijske akcije u kojoj traje potraga za osobama koji se dovode u vezu sa terorističkim napadom koji se dogodio prošle sedmice u Parizu. U srijedu ujutro su se začule pucnjave.

Foto: REUTERS/Christian Hartmann
Foto: REUTERS/Christian Hartmann

CNN saznaje da je u pucnjavi navodno povrijeđeno nekoliko policajaca, no još nema službenih potvrda. Glasnogovornik policije Jean-Alphonse Richard je kazao kako ima uhapšenih. Zbog jakog otpora terorista na mjesto događaja je stigla i vojska.

10:25 Policija blokira ulice širom Pariza. Sjeverni dio grada je blokiran, ulaz i izlaz onemogućeni.

10:12 Postoji sumnja da je cijela zgrada u ulici Rue du Corbillon obložena eksplozivom.

10:10 Vlasnik stana na broju 8 u Rue du Corbillon je izjavio za francusku BFMTV da je iznajmio stan dvjema osobama iz Belgije. “Prijatelj me je zamolio da izdam stan za njegova dva prijatelja, na nekoliko dana. Apsolutno nisam imao pojma da su teroristi”, izjavio je vlasnik stana, prenosi Guardian.

10:02 Tokom policijske akcije ubijen je i policijski pas. Njega su policajci pustili unutra kako bi procijenio stanje. Životinja je ubijena dok je ulazila u stan.

9:55
Policija je okružila osobu koja pruža otpor u stanu. Opsada se odigrava u ulici Rue du Corbillon. Smatra se da su se osumnjičeni bili u stanu koji se nalazi nekoliko spratova iznad škole.

9:39 Čini se da se situacija smiruje, ali i dalje se ne zna da li je akcija završena. Pripadnici vojske napuštaju lokaciju St. Denis

9:02 Petorica su uhapšena u anti-terorističkoj akciji u predgrađu Pariza Saint-Denisu. Inače ovaj dio grada je poznat po visokom stepenu kriminaliteta i veliki broj racija je izvršen u prethodnim danima.

8:47 Trojica osumnjčenih su uhapšena, a šestorica osumnjičenih su se nalazila u zgradi. Najmanje tri policajca su povrijeđena u raciji, javljaju policijski izvori za CNN. Tri osumnjičena su ubijena.

8:42 Policijska operacija se privodi kraju, rekla je francuska ministrica pravde Christiane Taubira. Ispred zgrade se nalazi više od 100 specijalaca, vojske i veliki broj specijalnih vozila.

8:30 Francuski mediji prenose da su tri osobe ubijene, a tri uhapšene. Podsjećamo, Stanovnike Saint-Denisa rano jutros oko 4:30 probudila je pucnjava koja je trajala 15 minuta. Policija je savjetovala građane da ostanu mirni i u svojim domovima. Također u ovom okrugu neće raditi škole, a naselje se nalazi 2 kilometra od Stade De France stadiona.

8:14 Tokom anti-terorističke akcije troje ljudi je ubijeno, od toga jedan terorista je ubijen snajperom, dok se žena raznijela raznijela eksplozivom, a treća osoba je prolaznik.

Foto: Francois Mori
Foto: Francois Mori

8:00 Nekoliko osoba se zabarikadiralo u stan nakon što je policija upala u zgradu u potrazi za napadačima i njihovim pomagačima. Policijski izvor za Le Monde je kazao da postoji mogućnost da su dvije osobe mrtve, ali te informacije zasad nisu potvrđene.

7:53 Policija je kazala kako je stan korišten kao baza osumnjičenim teroristima u Saint-Denisu, rekao je glasnogovornik policije Jean-Alphonse Richard za RTL. Najmanje 50 vojnika se nalaze na mjestu događaja.

7:30 Tri policajca su povrijeđena, a dvije osobe uhapšene u akciji sigurnosnih snaga Francuske. Policija je locirala stan koji je korišten tokom terorističkih napada.

Radio Monte Carlo javio je da policija u Saint-Denisu traži Abdelhamida Abaaouda, čovjeka za kojeg se vjeruje da je bio mozak terorističke operacije u Parizu u kojoj je u više napada poginulo 129 ljudi.  U dijelu Saint-Denisa privremeno je ukinut sav javni saobraćaj.

Zamjenik pariskog gradonačelnika Stephane Peu građane je pozvao da ostanu u kućama.

0 Shares
0 Shares
Copy link