Početna  /  Tramp smijenio državnu tužiteljku: Ona je izdala američko pravosuđe
Svijet Vijesti

Tramp smijenio državnu tužiteljku: Ona je izdala američko pravosuđe

Američki predsjednik Donald Tramp razriješio je u ponedjeljak privremenu ministarku pravosuđa Seli Jejts, jer se usprotivila odluci Bijele kuće i rekla da Ministarstvo pravosuđa neće braniti njegovu novu odluku o ograničenju ulaska u SAD državljanima sedam država s muslimanskom većinom.

(FOTO: AP)
(FOTO: AP)

Bijela kuća objavila je na Tviteru da će državni tužilac Virginije Dana Boente zamijeniti Jejts koju je bivši predsjednik Obama imenovao privremenom ministarkom.

Jejts je u ponedjeljak saopštila da advokati Ministarstva pravosuđa neće na sudu braniti Trampovu odluku za suzbijanje imigracije kojom se ograničava ulazak izbjeglica u SAD. Jejts je istakla da ne vjeruje da je branjenje te odlukee “u skladu s obavezom ministarstva da uvijek traži pravdu i zauzima se za ono što je pravedno”.

Tramp tvrdi da je njegova odluka potrebna da bi se Amerika zaštitila od terorističkih napada, no kritičari upozoravaju da ona nepravedno izdvaja muslimane i narušava ugled Amerike kao zemlje u koju su imigranti dobro došli.

Jejts je za nekoliko dana na čelu Ministarstva pravosuđa trebao zamijeniti republikanski senator Džef Sesions koga je predložio Tramp i koji čeka izglasavanje u Senatu.

Bijela kuća saopštila je da je Tramp djelovao u okviru svojih predsjedničkih ovlaštenja.

“Mislim da je ovo još jedan dokaz politizovanosti našeg pravosudnog sistema”, rekao je Stiven Miler, Trampov politički savjetnik u intervjuu za MSNBC.

U američkoj istoriji bilo je tek nekoliko slučajeva kad su se najviši dužnosnici Ministarstva pravosuđa usprotivili Bijeloj kući. Najpoznatiji je primjer iz 1973. kad je ministar pravosuđa Eliot Ričardson dao ostavku radije nego da se pokori odluci predsjednika Ričarda Niksona da otpusti istražioca koji je istraživao slučaj Votergejt.

0 Shares
0 Shares
Copy link