Početna  /  Tramp smijenio direktora FBI-ja
Svijet Vijesti

Tramp smijenio direktora FBI-ja

Predsjednik SAD Donald Tramp smijenio je direktora FBI Džejmsa Komija, saopštila je Bijela kuća.

Komi je bio na čelu istrage o navodnoj umješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore.

“Predsjednik je prihvatio preporuku saveznog tužioca Džefa Sešonsa i njegovog zamjenika, a koji je u vezi sa otpuštanjem direktora FBI“, naveo je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

U saopštenju Bijele kuće se navodi i da će potraga za novim direktorom FBI početi “odmah”.

Komija, koji je postavljen za direktora FBI u toku Obamine administracije 2013. na desetogodišnji mandat, žestoko kritikuje Trampova administracija zbog istrage koja je vođena protiv Hilari Klinton zbog korišćenja privatnih mejlova dok je bila na mjestu državne sekretarke.

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavijestio da odluka o smjeni stupa na snagu odmah.

“Iako veoma cijenim što ste me obavijestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocjenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro”, navodi se u pismu Trampa.

“Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti povjerenje javnosti u njegovu misiju primjene i sprovođenja zakona”, naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan prije četiri godine.

Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD Hilari Klinton optužila je Komija ranije da je upropastio njene šanse da dođe na čelo države time što je objavio da je obnovljena istraga o njenom načinu korišćenja mejlova, podsjetio je AFP.

0 Shares
0 Shares
Copy link