Početna  /  Tramp: NATO više nije zastario
Svijet Vijesti

Tramp: NATO više nije zastario

Američki predsjednik Donald Tramp zahvalio je u srijedu zemljama članicama NATO-a na podršci nakon intervencije u Siriji, ustvrdivši kako taj vojni savez, suprotno njegovim ranijim tvrdnjama, nije zastario, prenose agencije.

tramp

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom Tramp je istakao kako zemlje članice svejedno trebaju ravnopravno učestvovati u finansiranju evropske bezbjednosne mreže.

“Rekao sam da je zastario. Nije više zastario”, rekao je Trump. Dodao je da se Sjevernoatlantski savez prilagođava široj misiji borbe protiv islamskih militanata, prenosi Rojters.

Američki je predsjednik zahvalio članicama NATO-a što su podržale njegovu odluku o vazdušnim napadima na sirijsku vazdušnu bazu u odgovoru na raniji hemijski napad na civile, te utvrdio kako je vrijeme da se okonča rat u Siriji.

Stoltenberg je kazao kako je sastanak s Trampom u Ovalnoj kancelariji bio “izvrstan i produktivan”. Zahvalio je Trampu što je pozvao članice da povećaju vojnu potrošnju, ustvrdivši da se već vide efekti Trumpova čvrstog stajališta glede tog pitanja.

“Poruka predsjednika Trampa bila je vrlo korisna”, rekao je Stoltenberg. Prošle je godine pet članica NATO-a ispunilo zacrtani cilj od 2 posto BDP-a potrošnje na odbranu, a ove bi godine trebalo biti osam članica koje će ispuniti taj cilj. “Vidimo da se stvari kreću u pravom smjeru”, rekao je glavni sekretar NATO-a.

Dodao je da je poštena podjela troškova obrane među zemljama članicama bio njegov prioritet otkad se nalazi na čelu Sjevernoatlantskog saveza. “Radimo na tome da zadržimo taj trend”, naglasio je Stoltenberg, prenosi agencija dpa.

Tramp se u srijedu prvi put susreo sa Stoltenbergom u Bijeloj kući u sklopu priprema za samit NATO-a u Bruxellesu sljedećeg mjeseca.

0 Shares
0 Shares
Copy link