Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Tramp naredio: SAD napale Siriju krstarećim raketama

  Podijeli:

  id=”articleContent” class=”single-article-content js_resizeFont”>

  Sjedinene Države su rano jutros, po naređenju predsjednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

  napad_SAD_Sirija

  Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi “ubijanje i krvoproliće u Siriji”.

  SAD su ispalile oko 60 krstarećih raketa Tomahok sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile sirijsku vazdužnu bazu Šarijat sa koje su poletjeli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.

  Američke rakete pogodile su mete u Siriji u 3.45 po lokalnom vremenu (2.45 po centralnoevropskom vremenu).

  U raketnom napadu SAD pogođeni su brojni ciljevi u centralnom dijelu Sirije i ima žrtava, izjavio je sirijski zvaničnik. Talal Barazi, guverner provincije Homs, rekao je za agenciju AP da je u vazduhoplovnoj bazi požar bjesnio više od sat vremena poslije napada, ne navodeći koliko ljudi je poginulo. Barazi je rekao da je u toku evakuacija i premeštanje tela žrtava.

  On je naveo da je baza, koja se nalazi 45 kilometara istočno od grada Homs, “baza za podršku” Sirije u borbi protiv terorizma. Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da su u vazdušnom napadu SAD na bazu u Siriji poginula najmanje četiri sirijska vojnika, uključujući generala, i da je pričinjena velika materijalna šteta.

  Opservatorija navodi da je u napadu uništeno više od 10 hangara, skladište za gorivo i vazduhoplovna baza.

  Ekstremistička organizacija Islamska država je aktivna u provinciji Homs, navodi američka agencija AP.

  Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija. Bijela kuća je saopštila da je oko dvadeset kongresmena iz obje stranke obaviješteno o akciji.

  Tramp je u obraćanju novinarima iz svoje rezidencije na Floridi objavio da je izvršen napad i rekao da nema sumnje da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u utorak, i da je koristio zabranjene gasove i ubio desetine ljudi.

  “Asad je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece”, rekao je Tramp u izjavi novinarima.

  Ovo je prvi direktni napad na sirijsku vladu i najdramatičnije Trampovo naređenje od kad je postao predsjednik pre nešto više od dva meseca, navodi agencija AP.

  Napad takođe rizikuje da uvede SAD dublje u sukob koji je njegov prethodnik Barak Obama godinama pokušavao da izbegne.

  Rusija: Saradnja sa SAD bi mogla biti prekinuta

  Stigla je reakcija i Rusije. Viktor Ozerov, šef odbrambenog komiteta Saveta Ruske Federacije izjavio je da će američki napad na sirijske aerodrome uticati na rat protiv terorizma u Siriji.

  On kaže da će Rusija zahtjevati hitnu sednicu Savjeta bezbjednosti UN posle američkog napada. “Ovo je akt agresije na članicu UN” rekao je Ozerov. Naveo je da bi saradnja ruske i američke vojske mogla biti prekinuta.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI