Početna  /  Svetozar Marović izašao iz zatvora
Crna Gora Vijesti

Svetozar Marović izašao iz zatvora

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), Svetozar Marović, izašao je jutros iz spuškog zatvora, nakon što je juče potpisao sporazum o priznanju krivice.

Svetozar Marović (FOTO: Vijesti.me)
Svetozar Marović (FOTO: Vijesti.me)

Funckionera DPS-a ispred zatvora su sačekli sin i kćerka, Miloš Marović i Milena Marović Bogdanović i Marovićevo obezbjeđenje.

Marović nije htio da odgovori na pitanja, da li je govorio istinu kada je tužiocima negirao krivicu ili sada kada je priznao.

Njegov branilac advokat Zdravko Begović nije želio da kaže kakav je sporazum potpisao zbog tajnosti postupka.

“Uvažavajući realnost krivičnog postupka koji je vođen protiv moga branjenika, dominantnu obilježenost toga postupka iskazima svjedoka saradnika koji su dojučerašnji najbliži saradnici i prijatelji mojeg branjenika, Svetozar Marović je zaključio sporazum o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem i tako prihvatio odgovornost za krivična djela koja su mu stavljena na teret naredbom specijalnog tužioca. Što se tiče detalja tog spporazuima, znate da se radi o tajnosti posdtupka, da sam ja u u obavezi da ne iznosim detaljhe koji se tiču samog toka istrage i sve eventualne podatke u vezu uslova pod kojima je taj sporazum zaključen možete da tražite od državnih organa “, kazao je Begović.

Marović je juče potpisao sporazum o priznanju krivice.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, funkcioner DPS-a će prema načelnom dogovoru sa tužiocima, robijati tri godine i osam mjeseci, dok novčani dio kazne još nije utanačen.

Isti izvor tvrdi da Budvanin neće odgovarati kao šef kriminalne grupe, već za krivično djelo – zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.

Marović je uhapšen 17. decembra 2015. godine, nakon što su lisice na ruke stavljene njegovom bratu Draganu, sinu Milošu, kćerki Mileni, strini Mirjani i brojnim nekadašnjim poslovnim saradnicima i prijateljima…

Prije njega sporazum o priznanju krivice potpisali su i Dragan i Miloš, a upućeni kažu da je priznanjem na sebe preuzeo krivicu kćerke Milene, koja se navodno neće naći na optuženičkoj klupi u predmetu izgradnje i raspodjele prostora u kompleksu TQ Plaza.

Svetozar Marović tereti se da je učestvovao u više povezanih, nezakonitih poslova kojima je budžet Opštine Budva oštećen za desetine miliona eura.

Nakon hapšenja negirao je krivicu i govorio da nije dokazivo ono što piše u naredbi specijalnog tužioca za sprovođenje istrage.

Tada je konstatovao da svjedoci saradnici u njega upiru prstom isključivo kako bi sa sebe skinuli odgovornost.

Četvorica svjedoka saradnika iz takozvanih budvanskih predmeta u iskazima kod tužioca, Marovića su označili kao vođu kriminalne družine koja je milionskim malverzacijama oštetila državu.

Da je bio na vrhu te piramide, prvi je progovorio nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača poslije hapšenja zbog bezakonja u slučajevima gradnje koncertnog platoa na Jazu i kompleksa TQ Plaza.

Nekadašnji njegov prijatelj, konstatovao je da je političar bio mozak posla u kome je metropola turizma, prema procjenama tužilaštva, oštećena za više od 20 miliona eura.

Njega je nedvosmisleno optužio i vlasnik TQ Plaze Mirko Latinović, čija se kompanija Tradeunique naknadno dogovorila sa tužilaštvom da obešteti Opštinu…

I dva preostala svjedoka saradnika bivši direktor Auto-moto društva Budva Igor Trnski i kum njegovog sina Miloša, Marko Vujović takođe su kazali da stariji Marović stoji iza nezakonite prodaje opštinske zemlje na Jazu…

Tokom te istrage, Miloš Marović priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom da zauzvrat odrobija godinu i u kasu Opštine uplati 385.000 eura.

Ime Svetozara Marovića pominje se i u istrazi o milionskoj pljački tokom izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda… Latinovićeva firma bila je zadužena za radove, a on je tužiocima detaljno opisao kako je povećavao cijenu za obavljeni posao da bi Marović vraćao dug prema pojedinim mještanima…

Tužilaštvo izviđa i slučaj u kome se Svetozar Marović sumnjiči da je, preko povezanih ofšor firmi, kupoprodajom atraktivnih parcela na primorju prevario banke i brojne Budvane.

Prema sumnjama tužilaštva, bez njega nije mogao da prođe ni posao oko izgradnje Donjeg bulevara i puta za Krapinu, tokom kojih je Budva oštećena za oko pet miliona eura…

Milionska šteta načinjena je i u slučaju plaćanja marketinških usluga i proizvodnje suvenira u predmetu Copyright. Navodno, i tu je Marović upleten…

0 Shares
0 Shares
Copy link