Svetosavskom akademijom Bileća proslavila Svetog Savu

BILEĆA – Svečana Svetosavska akademija koju tradicionalno priređuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Bileće večeras je održana u bilećkom Domu kulture.

Svojim nastupom večerašnju akademiju uveličali su hor „Tribunija“ iz Trebinja, a nastupili su i Anja Riđešić, učenica Muzičke škole u Trebinju, koja je izvela nekoliko kompozicija na klaviru, kao i Simeon Mučibabić koji je izveo kompoziciju na harmonici.

Prigodnu besjedu o Svetom Savi večeras je govorio jerej Aleksandar Šmanja koji je rekao da je pored svega što je Sveti Sava učinio za srpski narod, najvažnije to što je on postao sveti, jer kako je naglasio u svojoj besjedi: “samo svetitelj je pravi vječni prosvetitelj”.

To je kako je naveo, ujedno i primjer nama ljudima da kroz molitvu i post i borbu sa svojim slabostima pokušamo biti bar malo sveti kao što je to bio Sava.

“U svojoj mladosti i čistoti mladi Rastko poletje ka vrhunskoj mudrosti ka posljednjoj stvarnosti i realnosti ali po crkvenom predanju i učenju, ne oslanjajući se na vlastite, ma kako sjajne, a opet sigurno nedostatne sile nego na silu bez premca, na silu Boga Oca i Njegovog sina, Isusa Hrista Životvornoga, poletje i ne pade, poletje i doletje u naručje vječnog života i vječnog cilja čovjekovog. To nam je jasno iz svakog trenutka njegovog života i potpuno i bez ostatka posvećenog i okrenutog Bogu živome, Ocu, Sinu i Duhu svetome. To je glavni sadržaj njegovog žitija i života koji je svima manje ili više poznat i glavni razlog njegovog uspjeha kao monaha, sveštenika, diplomate, molitvenika, arhiepiskopa. To je osnovna snaga njegove sposobnosti, umjetnosti i njegovog prosvetiteljstva. Boreći se sa svojim nesavršenstvima, greškama i grijehovima savremenici su posmatrali – a mi slušali i čitali o čudesnom preobražaju čovjeka od mladića do prvog srpskog arhiepiskopa, od mladog princa zemaljskog do velikog jerarha nebeskog, od smrtnog Rastka do besmrtnoga Save”, rekao je Šmanja u svojoj besjedi.

Aleksandar Šmanja (Foto: Moja Hercegovina)

Na večerašnjoj Svetosavskoj akademiji nastupila je i etno grupa “Vasilise” iz Bileće.

Svetosavskom akademijom večeras je završeno obilježavanje krsne slave Opštine Bileća i Sabornog hrama Svetog Save.

Milena Koprivica

Autor