Početna  /  Sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora
Bosna i Hercegovina

Sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora

Sud BiH danas je izrekao prvostepenu presudu sutkinji Suda BiH Azri Miletić, optuženoj za primanje dara i drugih oblika koristi, te kršenje zakona od strane sudije. Osuđena je na dvije i po godine zatvora.

Foto: N1

Sud BiH utvrdio da je Miletić primila dar u iznosu od najmanje tri hiljade evra preko posrednika S1 od osuđenih Rame Brkića i Senada Šabića.

Sud BiH potvrdio je 22. juna 2015. godine optužnicu protiv Miletić, Senada Šabića i Rame Brkića, optuženih za primanje i davanje mita. Šabić i Brkić optuženi su za davanje dara i drugih oblika, a Miletić za primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić, koji su prvostepenom presudom Suda BiH osuđeni na deset, odnosno 11 godina zatvora zbog organizirovanog kriminala, Miletić, koja je bila sudija Apelacionog odjeljenja, obećali su dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka.

”Kako bi se u tom postupku umanjila kazna izrečena prvostepenom presudom Suda BiH ili donijela oslobađajuća odluka, Azri Miletić koja je postupala kao predsjedavajuća Apelacionog vijeća u tom predmetu, putem posrednika S1, obećali su dati dar u vidu novca, a potom i dali dio obećanog dara u vidu novca”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Na ovaj način, kako je navedeno, Miletić bi uticala na donošenje takve odluke, na šta je ona i pristala, pa je od posrednika S1, prihvatila obećani dara u vidu novca, a potom i primila dio obećanog dara-novca.

”Koristeći ulogu predsjednika Vijeća Apelacionog odjeljenja, u okviru sudijskih ovlaštenja, svjesna dužnosti da nepristrasno vodi postupak po svojoj savjesti, uz obezbjeđenje pravičnog suđenja i poštivanje procesnih prava stranaka garantovanih Zakonom o krivičnom postupku BiH, svjesno kršila dužnosti sudije i preduzimanjem procesnih i drugih radnji stvarala uslove za donošenje povoljnije odluke”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Prema optužnici, ovo djelo je počinjeno od jula 2014. do 26. februara 2015. godine. Optuženi su uhapšeni u februaru 2014. godine, a Sud im je nakon toga odredio pritvor.

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH. Prije njega, to je učinio i Senad Šabić. Za obojicom su raspisane međunarodne potjernice.

0 Shares
0 Shares
Copy link