Početna  /  Sud u Hagu: U maju 2016. smo obavijestili Sakiba Softića da više nije agent BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Sud u Hagu: U maju 2016. smo obavijestili Sakiba Softića da više nije agent BiH

Sud u Hagu danas je donio odluku da se odbacuje zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije i tako je definitivno odbijena aplikacija koju je 23. februara predao Sakib Softić, kao agent BiH. Ipak, Haški tribunal napominje da je još u maju 2016. obavijestio Softića da on više nema legitimitet da zastupa BiH.

hag-tribunal

Sud u Hagu u obrazloženju današnje odluke navodi da je Sakib Softić poslao pismo tom sudu u maju 2016. i tražio odgovor da li važi njegov legitimitet u slučaju revizije presude protiv Srbije, kao što je to bilo u slučaju prvobitnog postupka koji je okončan 2007. godine.

Samo dan nakon što je Softić pisao Hagu, dakle 26. maja 2016. godine Haški tribunal je obavijestio Softića da će za slučaj revizije presude biti potrebna nova saglasnost, odnosno novo imenovanje, koje je trebalo izvršiti Predsjedništvo BiH.

S obzirom da Predsjedništvo BiH, niti ijedna druga institucija BiH nije ponovo imenovala Softića za agenta, njegov legitimitet više nije važio.

U međuvremenu je sudu u Hagu pisao i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (juli 2016.) i ministar vanjskih poslova BiH 3. februara 2017, te su naglašavali da Softića niko nije imenovao za postupak revizije presude.

Nakon toga Sud u Hagu je tražio pojedinačno izjašnjavanje članova Predsjedništva BiH o statusu agenta Softića, te je nakon toga i donesena odluka da se odbije zahtjev za reviziju, jer Predsjedništvo nije ponovo imenovalo agenta koji će zastupati BiH u postupku revizije presude.

Sada se postavlja pitanje zbog čega je uopšte Softić predao zahtjev i zbog čega se išlo u postupak revizije, ako je postojao jasan stav Haškog tribunala od 26. maja 2016. godine da je potrebno novo imenovanje za reviziju presude.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap