Početna  /  Sto dana Vlade: Sporo i tromo. Nemamo razloga za nadu u bolju ekonomsku situaciju u ovoj godini
Izdvajamo Republika Srpska

Sto dana Vlade: Sporo i tromo. Nemamo razloga za nadu u bolju ekonomsku situaciju u ovoj godini

“Republika Srpska u ovom momentu, ne samo u regionu, nego u Evropi ima najveće poreske olakšice i zato je u poziciji da ima najveći broj zaposlenih u istoriji svog postojanja”, pohvalio se premijer Republike Srpske Radovan Višković povodom 100 dana rada Vlade.

Kao pozitivno je naveo i to što je Vlada od početka godine povećala penzije, boračka i socijalna davanja, plate radnicima u javnoj upravi i službama kojima su bile ispod prosječne, uveli plaćanje poreza i doprinosa na 750 KM koliko dobijaju porodice sa četvoro i više djece, obezbijedili besplatne studentske domove, izvršili sve obaveze koje se odnose na podsticaje u poljoprivredi u prošloj godini…

Na drugoj strani, poslodavci, sindikati i ekonomisti, ne vide nikakav napredak, dok građani ističu da Vlada nije poduzela niti jedan konkretan korak da ih zaštiti od nekontroliranog i neopravdanog rasta cijena roba i usluga iako se cijene povećavaju na dnevnoj bazi.

Nema nade u ovoj godini

Komentarišući za BUKU prvih 100 dana rada Vlade Republike Srpske, ali i navode premijera Viškovića ekonomista Zoran Pavlović kaže da se on lično nikada ne bi hvalio nabrojanim stavkama jer građani ne žive bolje, već čak lošije nego prošle godine.

Višković je, kaže Pavlović, samo pobrojao niz aktivnosti koje su provedene na teret većeg prihoda po osnovu PDV-a, dok bi, po njemu, vijest bila  neka nova investicija ili pak,  investicije iz povećanog prihoda od PDV-a:

“U odnosu na situaciju koju imamo od prošle godine, a tiče se visoke inflacije, poskupljenja hrane i goriva, vidimo da Vlada ničim nije inicirala brigu o socijalno ugroženim kategorijama, i da je čak u dogovoru sa sindikatima  isforsirala povećanje minimalnih plata, bez mogućnosti da se razmatra pitanje smanjenja opterećenja na te iste plate, o čemu je sam premijer Višković govorio kao o mogućem potezu Vlade, ali od toga naravno ništa nije bilo. Nadalje, nevjerovatno je da je poljoprivreda, koja nam je toliko bitna za ishranu stanovništva, i dalje na periferiji interesa Vlade, pa proljetna sjetva koja se dešava nema posebne stimulanse za farmere i proizvođače, da ćemo i dalje da ovisimo o uvozu iz inostranstva i po ko zna kakvim cijenama, da inspekcije ne rade svoj posao u smislu kontrole definisanih marži i zaštite interesa potrošača. Da pravimo listu bila bi zaista dugačka. Zato je moj zaključak da gledajući prethodnih 100 dana nemamo razloga za nadu u bolju ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj u ovoj godini”.

Šta kažu poslodavci?

Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske za BUKU kaže da su naviknuti na mnogo brži tempo rada Vlade, te im se prvih 100 dana čini dosta sporo i tromo. Nada se, da će sve izgledati mnogo agilnije i efikasnije u narednom period:

“Na bazi iskustava iz prethodnih kriznih perioda znamo da to sve može bolje, tako da se nadamo da ćemo zajedno brže raditi u pravcu rješavanja strukturnih ekonomskih i socijalnih izazova. Glavni zadaci idu u pravcu brze i odlučne reforme obrazovnog sistema, suzbijanja neformalne ekonomije, mnogo efikasnijeg korišćenja prirodnih i ljudskih potencijala u Republici Srpskoj i drugih aktivnosti najavljenih u ekspozeu mandatara. Potpuno smo nezadovoljni pristupom vezanim za kreiranje cijena električne energije i očekujemo da se mrežeranina značajno umanji”, istakao je Aćić ujedno navodeći da je program ekonomskih reformi Republike Srpske dobra osnova. Potrebno je, kaže, kreirati akcioni plan i potom dosljedno raditi na ispunjavanju ciljeva i aktivnosti definisanih PER RS 2023-2025 i Akcionog plana za 2023.godinu.

A sindikati?

Ni Sidikalci nemaju puno riječi hvale za dosadašnji rad Vlade. Kažu da su očekivali puno više, a da radnička prava nisu puno ni spominjana.

Tako Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske za BUKU kaže da osim nacrta izmjena Krivičnog zakonika koji je izazvao nezadovoljstvo medija i nevladinih organizacija, nema nikakvih epohalnih poteza Vlade od koje očekuju da ispoštuje Sporazum koji ima sa sindikatima i da poveća plate za 55000 zaposlenih čija primanja se finansiraju iz budžeta ili javnih sredstava:

“Iskreno očekivao sam mnogo više jer ništa iz ekspozea nije realizovano što bi građanima donijelo boljitak tu prije svega mislim na borbu protiv neformalne ekonomije i “koverte” jer kao što znate mi smo tražili da se uvedu najniže poreske osnovice za svaku djelatnost čime bi se smanjila koverta a u budžetu ostvarili znatni prihodi kao i u budžetima fondova iz kojih se finansiraju zdravstvo, penzije, dječiji doplatci itd.”

I Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske, kaže da u ovih sto dana rada Vlade Republike Srpske nije bilo radnika.

“Malo se pričalo o radnicima. Krajem januara pričali smo vezano za najnižu platu i tada je Vlada Republike Srpske povećala najnižu platu sa 650 KM na 700 KM iako su zahtjevi Saveza sindikata RS bili da najniža plata minimalno iznosi 1.000 KM i da se na taj način barem obezbijede troškovi prehrane u sindikalnoj potrošačkoj korpi. Mi nismo imali razmijevanja da se plate trebaju značajno povećati i dobili smo to što smo dobili”, rekao je Stanković za BUKU.

Izvor: BUKA

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap