Početna  /  Stigao odgovor: SAD i Južna Koreja gađale Sjevernu Koreju
Svijet Vijesti

Stigao odgovor: SAD i Južna Koreja gađale Sjevernu Koreju

Vojske Južne Koreje i SAD ispalile nekoliko balističkih raketa prema Sjevernoj Koreji kao znak upozorenja Pjongjangu koji je juče lansirao balističku raketu.

Ilustracija

Vježbe i simulaciju napada nadgledao je predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in, navela je južnokorejska agencija Jonhap.

,,Mun je tokom vježbe rekao da je ozbiljna provokacija iz Sjeverne Koreje navela vlasti da dodatno reaguju i pokažu sposbonost raketne odbrane”, naveo je Jonhap.

Vojna vežba održana je dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila novu balističku raketu koja je pala u Japansko more. Američke vlasti potvrdile su kasno sinoć da je Sjeverna Koreja sprovela prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

Zbog te nove raktene probe, Savjet bezbjednost UN-a će danas poslije podne održati hitan sastanak na zahtjev SAD. Kina pozvala Sjevernu Koreju da ne krši rezolucije SB UN Kinesko Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je danas od Sjeverne Koreje da ne krši rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Portparol kinskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da Kina, takođe, poziva na smirivanje tenzija i uzdržanost, prenio je Rojters. Pjongjang je objavio da je po prvi put uspješno testirao interkontinentalnu balističku raketu, a američki i južnokorejski zvaničnici potvrdili su da je riječ o toj raketi.

0 Shares
0 Shares
Copy link