Početna  /  Stefanović: Uhapsićemo Haradinaja ako dođe u Preševo
Srbija Vijesti

Stefanović: Uhapsićemo Haradinaja ako dođe u Preševo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će premijer Kosova Ramuš Haradinaj biti uhapšen ako dođe, jer je potjernica srbijanskog suda i dalje na snazi.

“Na snazi je potjernica našeg suda za njim i svakako će biti uhapšen ako bude dostupan policiji”, rekao je Stefanović za izdanje dnevnog lista “Kurir” od petka.

Haradinaj je ranije rekao da je spreman da posjeti Preševo na poziv lokalnih vlasti, kao i u Medveđu i dodao da se neće kretati ilegalno, već uz dozvolu srbijanskih vlasti.

Srbija Haradinaja tereti za ratne zločine tokom oružanog sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Francuska je po potjernici koju je izdala Srbija, 4. januara 2017. uhapsila Haradinaja, ali je Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio krajem aprila prošle godine zahtjev Srbije za izručenjem Haradinaja.

Potjernice za Haradinajem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem koje je raspisala vlasti Srbije, više se ne vide na Interpolu, a Stefanović kaže da su one u bazi Interpola, ali da nisu vidljive.

Svoj dolazak u Beograd u aprilu 2015. godine najavio je sadašnji predsjednik Kosova, a tadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači. Ministar Stefanović tada je najavio i njegovo hapšenje ako dođe. Tači je na kraju otkazao učešće na skupu na koji je pozvan.

0 Shares
0 Shares
Copy link