Početna  /  Stefanović: Ne postoji žica koja će da zaustavi migrante
Srbija Vijesti

Stefanović: Ne postoji žica koja će da zaustavi migrante

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović kaže da u Srbiji trenutno ima manje od 6.000 migranata i da pojedinačna rješenja nekih zemalja, poput Mađarske, ne otklanjaju problem već ga produbljuju.

Foto: N1

Komentarišući to što su Mađari podigli žicu i pustili struju na svojoj granici, ministar je rekao da ne postoji barijera koja će zaustaviti migrante, te da oni sada pronalaze alternativne pravce.

„Ne postoje žice koje će ljude zaustaviti, oni nalaze način da prođu. To ne predstavlja rješenje, već stvara problem čitavoj Evropi. Ne postoji rješenje za jednu zemlju, već treba naći ono koje ćemo primijeniti na sve”, rekao je Stefanović.

On je pojasnio da trenutno sve zemlje u Evropi nemaju isti sistem kontrole granice i ne postupaju isto sa migrantima, te da su se prve pukotine u sistemima vidjele 2015/2016 godine u sistemu migracija, šengena, bezbjednosti, zaštiti granica.

„Evropa ulaže velike napore, sporazum sa Turskom funkcioniše, i broj migranata koji dolaze kopnenom rutom je smanjen. Međutim, otvara se ruta preko Sredozemnog mora. Kreće priliv preko Italije ka Evropi”, naglasio je Stefanović.

On kaže da u Srbiji trenutno boravi manje od 6.000 migranata i da svi mogu da stanu u prihvatne centre.

Mađarska vlada objavila je juče da je naložila probno puštanje u rad nove „pametne” ograde na granici sa Srbijom. To znači da je kroz ogradu puštena struja, a kako kažu zvaničnici, u pitanju je električna energija male voltaže, od 900 volti, koja ne može ozbiljnije da povrijedi, već je cilj da se prijavi policiji svaki kontakt sa ogradom i pokušaj narušavanja granične linije, navodi Politika.

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap