Početna  /  Staša Košarac štima sistematizaciju za kadrove Zukana Heleza
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Staša Košarac štima sistematizaciju za kadrove Zukana Heleza

Foto: Capital
Savjet ministara BiH mijenja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja kako bi na funkciju zamjenika direktora bila imenovana Adela Vileš-Bektaš koja je trenutno u statusu v.d. zamjenika direktora te Uprave, otkriva CAPITAL.

Prema važećem pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, zamjenik direktora mora imati završen poljoprivredni fakultet, smjer zaštita bilja, ratarski, voćarsko-vinogradarski, vodoprivredne melioracije, biljne proizvodnje ili opšti smjer.

„Adela Vileš-Bektaš ima završen poljoprivredni fakultet, smjer prehrambene tehnologije. Predloženim izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji dodaje se da zamjenik direktora može biti i kandidat koji ima završen smjer prehrambene tehnologije“, objašnjava naš izvor iz Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, problem je što se uopšte ne krije da se sve to radi kako bi Vileš Bektaš promijenila v.d. status i bila imenovana za zamjenika direktora.

On podsjeća da je Savjet ministara polovinom jula imenovao Predraga Jovića za direktora Uprave, a Renata Kneževića za sekretara sa posebnim zadatkom, dok je Adela Vileš-Bektaš imenovana za v.d. zamjenika direktora uz obrazloženje da ne ispunjava uslove za zamjenika direktora.

„S obzirom na to da na javnom konkursu nije bilo uspješnih kandidata za radno mjesto zamjenika direktora, za v.d. je imenovana Adela Vileš-Bektaš do okončanja konkursne procedure, a najduže  na period od tri mjeseca. Agencija za državnu službu BiH zadužena je da hitno raspiše konkurs za zamjenika direktora“, saopšteno je poslije te sjednice Savjeta ministara održane polovinom jula.

Posebno licemjerno je što se prijedlogu izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u čijem posjedu je CAPITAL kaže da se „kod zamjenika direktora mijenjaju posebni uslovi u pogledu zahtjevane stručne spreme kako bi se omogućilo većem broju zainteresovanih kandidata da se prijave na javne oglase koji se budu raspisivali“.

Naš sagovornik kaže da je to licemjerno obrazloženje zato što se pravilnik ne mijenja da bi se „omogućilo većem broju zainteresovanih kandidata da se prijave na konkurs“, već se prilagođava stručnoj spremi kandidata čije imenovanje za zamjenika direktora je politički dogovoreno, konkretno Adeli Vileš-Bektaš.

On precizira da Agencija za državnu službu BiH još nije raspisala konkurs, ali da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košaraca na prijedlog direktora Uprave Predraga Jovića pred Savjet ministara planira da uputi pomenute izmjene pravilnika kako bi Adela Vileš-Bektaš „po zakonu prošla“ za zamjenika direktora.

„Niko ne dovodi u pitanje njenu stručnost, jer je magistar prehrambene tehnologije i dokazana u struci, ali kao sugrađanka ministra odbrane i potpredsjednika SDP-a Zukana Heleza slovi i za njegov kadar, tako da indirektno ispada da dok se u javnosti sukobljavaju, unutar Savjeta ministara Staša Košarac štima konkurs za kadrove Zukana Heleza“, zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap