Početna  /  Stanivuković novim planom želi zabraniti gradnju “Autoprevozu”
Izdvajamo Republika Srpska

Stanivuković novim planom želi zabraniti gradnju “Autoprevozu”

Spreman sam Skupštini grada Banjaluka predložiti izmjenu regulacionog plana za prostor Stare autobuske stanice kako bi se u tom dijelu onemogućilo građenje, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sastanka sa odbornicima Skupštine grada Banjaluke na kojem se razgovaralo o zemljištu u centru koju Grad treba predati „Autoprevozu“.

Stanivuković je kazao da na taj način želi da ojača pregovaračku poziciju Grada sa “Autoprevozom”.

Vlasnici ‘Autoprevoza’ ponašaju se da su veći igrači od grada Banjaluka”, rekao je on i dodao da na taj način želi oduzeti adute iz ruku “Autoprevoza” čiji je cilj da se tu izgrade zgrade.

Rekao je da oko ovog njegovog prijedloga nije postignut dogovor na sastanku sa predstavnicima političkih partija.

Kaže da ga dio odbornika podržava u toj namjeri, a da je dio rekao da ne mogu govoriti u ime svojih kolega. Prema raspoloživim informacijama neodlučni su bili u taboru SNSD, koji nisu mogli garantovati da će većina podržati taj Stanivukovićev plan.

Ove sedmice ćemo ponovo održati novi sastanak i tu bi trebala biti jasnija situacija. Na tom idućem sastanku će biti oformljena komisija za ovaj slučaj u kojoj će biti predstavnici svih slojeva vlasti, pa se niko ne može žaliti da nije uključen”, rekao je Stanivuković.

Ukoliko odbornici većine podrže ovaj plan Stanivuković kaže da bi se izmjene RP za ovaj prostor mogle naći na jednoj od vanrednih sjednica Skupštine grada Banjaluka.

Ponovio je da je cilj da se se spasi ono sto se spasiti može, te da je cilj  da “Autoprevoz” odustane od dijela Vidovdanske ulice te od parcela gdje su muzej i spomenik 12 beba.

Nakon sastanka se nisu izjašnjavali predstavnici političkih partija a sastanku nisu prisustvovali predstavnici DEMOS-a i Ujedinjene Srpske.

Sredinom ovog mjeseca tačnije 15. avgusta je po drugi put propao pokušaj da kompanija „Autoprevoz“ preuzme parking kod Stare autobuske stanice.

Gradska uprava bila je po nalogu Okružnog privrednog suda u Banjaluci bila obavezna da lokaciju oslobodi od lica i stvari, što gradonačelnik Draško Stanivuković nije učinio.

Naprotiv, parking je bio otvoren tokom cijelog dana, a i sam Stanivuković je ometao izvršenje tako što je ušao u vatrogasno vozilo u kojem je planirao da ostane tokom cijelog dana.

Novi datum kada će sudski izvršitelji pokušati da vlasnike uvedu u parcelu za sada nije poznat.

Podsjećamo, dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod Stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine.

Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist “Autoprevoza”, a Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist Grada Banjaluka.

Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je početkom 2020. godine, presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada “Autoprevozu”.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap