Početna  /  Šta piše u novoj američkoj strategiji za Balkan?
Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Srbija Svijet

Šta piše u novoj američkoj strategiji za Balkan?

Atlantski savjet objaviće izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan. Kako navodi Glas Amerike, u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “istorijsko pomirenje” sa Srbijom i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Bijela kuća

Izvršni potpredsjednik te nevladine organizacije Dejmon Vilson za Glas Amerike kaže da se Atlantski savjet zalaže za unapredenje istorijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da budu istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na politickom frontu – kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji.

Na konstataciju Glasa Amerike da Srbija balansira izmedu EU i Rusije, kao i da je nedavno zvaničnik Stejt departmenta savjetovao Beograd da ne sjedi na dvije stolice, Vilson kaže:

“Postoji velika šansa za Srbiju, pod Vučićevim liderstvom, i SAD pod ovom administracijom, da pokušaju da dovedu do istorijskog pomirenja između dvije zemlje kojim se prepoznaje da ima mnogo više oblasti u kojima možemo da sarađujemo i da, što je očigledno u anketama i iz drugih izvora, biračko tijelo u Srbiji razumije da je budućnost u Evropi.”

Pod trenutnim liderstvom u Beogradu, postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori sa Prištinom, da se unese određen osjećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije, kaže Vilson.

“To su teške odluke za predsjednika Vučića i vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresovanost i volju.”

Upitan da li podržava zahtjev Prištine da se SAD direktno uključe u pregovore sa Beogradom, on kaže:

“Mislim da ima smisla da Sjedinjene Države budu dio tog procesa. Očigledno, prije svega, dvije strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocjenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sjede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka.”

Vilson kaže i da je neophodna aktivnija uloga SAD u regionu, jer, upozorava on, ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu.

Prema njegovim riječima, izvještaj treba da pošalje poruku da je sada pravo vrijeme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji strategija kako SAD mogu da se pridruže EU i pomognu da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati dio Evrope i transatlantske zajednice.

“Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom sjeveroistočnom dijelu”, kaže on.

To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regionu, dodaje Vilson.

Na političkom nivou možemo da pomognemo i da pošaljemo jasnu poruku onima koji žele da poremete proces transatlantskih integracija, bilo da je riječ o ruskim obavještajnim snagama ili organizovanom kriminalu, kaže Vilson.

0 Shares
0 Shares
Copy link