Početna  /  Šta će biti sa Makedonijom?
Svijet Vijesti

Šta će biti sa Makedonijom?

Prijevremeni izbori vjerovatno će odlučiti o evropskoj budućnosti Makedonije nakon što je zbog slabog odziva građana propao referendum o promjeni imena države, pišu evropski mediji.

Samo 36,5 odsto birača s pravom glasa izišlo je na referendum u nedjelju kako bi odgovorili na pitanje: “Jeste li za članstvo u EU i NATO-u, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?”

Da bi referendum bio valjan, odziv je trebao biti 50 odsto plus jedan glas, iako je 91 odsto onih koji su izišli glasalo za promjenu imena države.

Zaev će ipak pokušati ratifikovati sporazum

Makedonski premijer Zoran Zaev sada će pokušati ratifikovati sporazum s Grčkom o promjeni imena države u nacionalnom parlamentu.

Referendum nije bio obvezujući, ali zbog njegovog neuspjeha teško će dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu za ratifikaciju.

Propast referenduma ide takođe u prilog nacionalistima u Makedoniji i Grčkoj koji tvrde da sporazum nema mandat naroda, piše EUobserver.

“Ljudi su odlično izabrali i kazali ‘da’ našoj budućnosti. Vrijeme je da poslanici slijede glas naroda i pruže podršku”, rekao je Zaev novinarima u nedjelju.

“Odlučan sam da uvedem Makedoniju u Evropsku uniju i NATO”, dodao je.

“Neće biti boljeg sporazuma s Grčkom, niti alternative za NATO i EU”, naglasio je.

Premijeru u parlamentu treba 80 glasova

Ali ako i glasanje parlamenta bude negativno, moraće pribjeći “drugom demokratskom alatu” ne bi li spasio sporazum, dodao je, aludirajući na prijevremene izbore.

Zaev i njegove savezničke stranke, među kojima su one makedonskih Albanaca, mogu očekivati da će 71 poslanik glasati za ustavne promjene potrebne za promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

No premijer će trebati barem 80 glasova, a opozicija, koja ima 49 poslanika, ne daje naslutiti da bi mogla promijeniti stav.

“Činjenica je da sporazum o imenu nije od naroda dobio zeleno svjetlo, nego znak stop”, rekao je Hristijan Mickoski, vođa opozicione stranke VMRO-DPMNE.

“Vladina politika doživjela je danas debakl. Onaj koji je glasao protiv i bojkotovao referendum poslao je poruku: ovo je Makedonija, ovdje žive Makedonci, ovdje se govori makedonski, ovo je zemlja makedonskih predaka”, dodao je.

Sporazum mora ratifikovati i grčki parlament

Sporazum o promjeni imena Makedonije mora ratifikovati grčki parlament kako bi stupio na snagu.

Makedonija bi trebala “nastaviti provođenje ovog sporazuma”, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras Zaevu telefonom nakon objave rezultata referenduma.

“Ako se sporazum provede, to će biti stub stabilnosti na Balkanu”, rekao je.

No nacionalistički trijumfalizam VMRO-DPMNE-a o “zemlji makedonskih predaka” neće olakšati Ciprasu da dobije podršku.

Činjenica da je njegov ministar obrane Panos Kamenos, iz nacionalističke stranke u grčkoj koaliciji, na Twitteru ocijenio da je makedonski referendum bio “neuspjeh” i da je 68 odsto Makedonaca “poništilo sporazum (o imenu)” takođerne sluti na dobro kada je riječ o ratifikaciji sporazuma u Grčkoj.

3 Shares
3 Shares
Copy link