Početna  /  Srbija otvara još dva poglavlja u pregovorima o prijemu u EU
Srbija Vijesti

Srbija otvara još dva poglavlja u pregovorima o prijemu u EU

Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti još dva poglavlja – 20 i 26, u pregovorima o prijemu u EU. Poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje, a Poglavlje 20 na preduzetništvo i industrijsku politiku.

srbija-eu

Ta dva poglavlja spadaju među najmanje zahtjevna i očekuje se da će Poglavlje 26 najvjerovatnije biti odmah i zatvoreno.

Do sada je u pregovorima o prijemu Srbije u EU koji su počeli januara 2014, otvoreno šest od ukupno 35 poglavlja.

Prva su otvorena u decembru 2015: Poglavlje 32 – finansijska kontrola i Poglavlje 35 – o ostalim pitanjima koja se u slučaju Srbije odnose na normalizaciju njenih odnosa s Kosovom.

Dva ključna poglavlja za tok pregovora, Poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava i Poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su u julu 2016. godine, posle kraćeg odlaganja zbog protivljenja Hrvatske koja je kao uslov imala nekoliko zahteva.

U slučaju Srbije Poglavlje 35 ima istu težinu, i napredak u postizanju i primeni dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine, poput nedavno postignutih dogovora o pravosudju i telekomunikacijama, smatra se bitnim elementom za napredovanje u evropskim integracijama.

Poglavlja 5 i 25 koja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje, otvorena su 13. decembra. Tada se očekivalo i otvaranje Poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, ali nije otvoreno zbog blokade Hrvatske.

0 Shares
0 Shares
Copy link