Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Srbija obaveštena o zatvaranju granica, Slovenija demantuje

  Podijeli:

  Nakon informacije da je Srbija obaveštena o zatvaranju granica Slovenije i Austrije, slovenački zvaničnici demantuju da će ta zemlja zatvoriti svoju granicu.

  Foto: Tanjug / Rasto Bozic
  Foto: Tanjug / Rasto Bozic

  Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic izjavio je da nema govora o zatvaranju granice Slovenije.

  “Slovenija ne zatvara granice, sarađuje sa susednim zemljama“, naveli su i iz slovenačke policije, piše slovenački 24.ur.

  Ranije danas RTS je javio da na osnovu dogovora zemalja članica Šengenskog sporazuma, Srbija je obaveštena da će biti zatvorene granice Slovenije i Austrije.

  Hrvatska razmatra zatvaranje svoje granice, što je već danas najavila i Makedonija.

  Kako navodi RTS, po povratku premijera Aleksandra Vučića sutra iz Bujanovca i Preševa uveče oko 21 sat, biće održana još jedna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj će se razmatrati stav Srbije po tom pitanju.

  Mogerini o zatvaranju granica

  O zatvaranju granica je, na konferenciji o bezbednosnim pitanjima, govorila i visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

  “Izloženi smo raznim pritiscima. Sa jedne strane od nas se zahteva da zatvorimo vrata našeg kontinenta, da se izolujemo od ostatka sveta. Događaji u Parizu ponovo su tragičan podsetnik da to za nas nije opcija. Jednostavno rečeno to bi Evropu učinilo ranjivijim, a ne zaštićenijim, isto tako i građane. Iz drugog ugla gledano, zatvaranje granica bi dovelo do gubitka onoga što globalizacija donosi, u smislu trgovine, komunikacija, tehnologije. Bliska prošlost nas uči da moramo da sarađujemo sa svojim komšilukom, ali sa racionalnom strategijom. Vojna intervencija ne sme biti jedino rešenje. Veliki deo odgovora je jača sasradnja sa partnerima, prvenstveno sa natoom”, kazala je Mogerinijeva.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI