Početna  /  SPC u svojoj radnji prodaje kozmetiku bez PDV-a
Srbija Vijesti

SPC u svojoj radnji prodaje kozmetiku bez PDV-a

BEOGRAD – Roba koja se prodaje u radnjama Srpske pravoslavne crkve, za razliku od svih drugih, nije u sistemu PDV-a, pokazalo je istraživanje Insajdera. Tako je moguće da crkvene radnje pored predmeta za bogosluženje, bez obračunatog PDV-a, prodaju i kozmetičke proizvode- dezodoranse, balzame za usne, šampone i slično. Za ovu robu ne izdaje se fiskalni račun. Reč je čak i o robi privatnih prozvođača.

proizvodi

Na balzamu za usne i dezodoransu koje proizvodi, primera radi, pčelarska zadruga Apifarm iz Valjeva vidljiva je deklaracija i bar kod što im omogućava da budu plasirani i u drugim prodavnicama. U tom slučaju moraju da plate PDV.

Međutim, kada u radnji SPC tražite račun, umesto fiskalnog računa Poreske uprave dobijete isečak na kojem piše Patrijaršijski upravni odbor.

Podsećamo, prema istraživanju Insajdera, poreskim zakonima verske zajednice jesu oslobođene PDV-a i poreza na imovinu uz ograničenje da se olakšice odnose na usluge i objekte koji imaju svrhu bogosluženja.

Prema Pravilniku o postupku ostvarivanja prava na povraćaj PDV dobrima i uslugama neposredno povezanim sa verskom delatnošću smatraju se:

– sveće i materijal za proizvodnju sveća;
– tamjan i materijal za proizvodnju tamjana;
– briketi;
– ulje i vino za obredne svrhe;
– brašno i beskvasni hleb za obredne svrhe;
– svete sasude i obredni simboli;
– odežde za sveštenike i verske službenike i materijal za proizvodnju ovih odeždi;
– građevinske usluge i građevinski materijal koji se koriste za izgradnju, rekonstrukciju, konzervatorske i restauratorske radove i održavanje hramova i drugih zdanja povezanih sa misionarskom delatnošću tradicionalnih crkava i verskih zajednica, uključujući i materijal za izradu ikonostasa i ikonopisanje;
– bogoslužbene knjige, verski kalendari i druga verska izdanja, kao i papir za štampanje tih izdanja;
– orgulje.

Ovo je samo jedna od privelegija koje je država dala crkvama.

Uprkos postojećim olakšicama, patrijarh Irinej je nedavno rekao da Crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati imovina nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata.

“Ja sam to rekao i na tome ću ostati – dok sva imovina ne bude vraćena Crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i Crkva će plaćati porez”, rekao je Parijarh za Božić.

Ministarstvo finansija nema stav povodom ovakvog ultimatuma.

Interesantno je da je upravo prodavnica na Terazijama vraćena Crkvi u postupku restitucije.

“Na dve etaže, s merom i stilom, opremljen je galerijsko-prodajni proctor. Ovo je novo mesto gde će se sabirati naši ljudi, građani, vernici da bi zadovoljili svoje duhovne potrebe i potrebe svojih porodica”, objavio je na svom sajtu Patrijaršijski upravni odbor 19. septembra 2013. prilikom otvaranja prodavnice u kojoj se uz ikone mogu kupiti kozmetika i žestoka alkoholna pića.

Sudeći prema isečku računa, zvanični vlasnik prodavnice na Terazijama je Patrijaršijski upravni odbor koji je vrhovna izvršna vlast Srpske pravoslavne ckrve. Patrijršijski odbor ima i svoje preduzeće Patrijaršijska dobra d.o.o, za proizvodnju i prodaju vina, suvenira i sličnih proizvoda.

Prema istraživanju Insajdera crkve plaćaju poreze na svoja preduzeća i privredne delatnosti.

Na čelu Partijaršijskog upravnog odbora nalazi se patrijarh Irinej. Članovi ovog tela su i dva predstavnika Svetog sinoda, jedan predstavnik manastira, tri sveštenika i sedam svetovnih članova. Jedan od članova Upravnog odbora je i mitropolit Amfilohije Radović.

Oznake
21 Shares
21 Shares
Copy link