Početna  /  SO Bileća: Bilećki “Vodovod” pred kolapsom zbog dugovanja
Hercegovina

SO Bileća: Bilećki “Vodovod” pred kolapsom zbog dugovanja

BILEĆA –  Zbog velikih dugovanja za električnu energiju koje bilećki “Vodovod” ima prema “Elektro- Hercegovini”, ovo preduzeće nalazi se u situaciji kada mu prijeti zatvaranje. Naime, rukovodstvo bilećkog “Vodovoda” nije pristalo da potpiše ugovor o reprogramu duga za struju sa “Elektro-Hercegovinom”, što znači da bi Bilećani mogli ostati bez vodosnabdijevanja ukoliko taj ugovor ne bude potpisan do 15. novembra.

Iako je protokol o reprogramu duga „Vodovod“ potpisao još prije dvije godine,  do konačnog dogovora nikada nije došlo. Reprogramom je bilo predviđeno da dug koji “Vodovod”  ima plaća 15 godina u mjesečnim ratama od po 16.500 maraka, a da se ovom preduzeću otpiše 2.350.000 maraka kamata. Ukoliko  ugovor ne bude potpisan, ukupni dug „Vodovoda“ dostići će osam miliona maraka, što ovo preduzeće dovodi u izuzetno tešku situaciju.

„Vlada RS dala je saglasnost za takav dogovor, mi smo napravili ugovor, poslali na potpis prije godinu i po dana. Prošle godine Vodovod je prolongirao potpisivanje na godinu dana, a sada opet neće da potpišu iz nama nepoznatih razloga. Dva miliona su bacili u vodu tek tako, a izašli smo im u susret da im otpišemo 2.350.000 maraka kamate. Nevjerovatno. Dakle, njima bi se na ime kamate otpisala trećina duga. Nepotpisivanjem oni sami sebi kače kamen oko vrata, kao i građanima ovog grada“, kategoričan je Slavko Dangubić, finansijski direktor „Elektro-Hercegovine“ i odbornik DNS-a u Skupštini Opštine Bileća.

Dangubić je na današnjoj sjednici SO Bileća upozorio da će posljedice nepotpisivanja ovog ugovora biti višestruke, što će na svojoj koži najviše osjetiti građani Bileće.

„Ako ne potpišu, ta dva miliona mi ćemo rasknjižiti na ime kamate i svu priču vratiti na početak, a dug će, umjesto 4,9 miliona na ime glavnice, sada biti osam miliona i pristupićemo blokadi žiro-računa, što znači da ćemo im onemogućiti da isplaćuju plate, a što znači da ta firma može egzistirati još mjesec ili dva dana”, rekao je Dangubić.

Sa druge strane, finansijski direktor „Vodovoda“ Dragan Vujović, kaže da “Vodovod” ne može da potpiše  ugovor o reprogramu jer će u tom slučaju ostati bez  novca da isplaćuju plate zaposlenima. Prema njegovom mišljenju, jedina mogućnost za izlazak iz ove situacije je finansijska pomoć od Hidroelektrana na Trebišnjici.

„Trenutno ne vidimo rešenje. HET nam je bio obećao davno da će nam dati dva miliona maraka za unapređenje i rekonstrukciju vodovoda, mi smo ih ugradili u plan, ali oni nisu ispunili obećanje. Plaćamo tekuće obaveze, sad kasnimo neka tri mjeseca, oko 20.000 maraka, ali ne možemo mi ugroziti poslovanje preduzeća, da ne dajemo ljudima plate. Imamo 47 zaposlenih, nije to nešto mnogo. Kad platimo bruto lične dohotke  i struju, ostane nam nula maraka godišnje. Sve drugo, materijal i ostalo što nam treba, idemo u gubitak“, navodi Vujović.

Međutim, dva miliona koje je HET planirao da uloži u „Vodovod“ trebalo bi da budu uložena u rekonstrukciju pumpi i cjevovoda, što znači da taj novac ipak ne bi riješio probleme ovog preduzeća.

Finansijski direktor bilećkog “Vodovoda” Dragan Vujović smatra da nemaju drugog rješenja osim da finansijskom pomoći, HET i Opština Bileća daju garanciju da će “Vodovod” imati odakle da vraća reprogram.

“Treba nam koliko-toliko garancije novčanih sredstava, da nam 200.000 maraka prebace sukcesivno Opština ili HET, pa da mi odatle plaćamo reprogram. Nemamo naših sredstava, ne možemo potpisati da ćemo vraćati. Ne možemo stajati iza tog potpisa, jer nemamo sredstva,” smatra Vujović.

Na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Bileća, odbornici su usvojili većinu tačaka, a  odbornici su najviše diskutovali oko tačke koja se ticala o situaciji u bilećkom “Vodovodu”.

Milena Koprivica